Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Var fjärde städare bort på Vasa centralsjukhus

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 15:13.
Vasa Centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus. Arkivbild.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Under nästa år ska Vasa sjukvårdsdistrikt spara drygt fem miljoner euro och samarbetsförhandlingar inleds redan i höst - 33 visstidsanställda anstalsvårdare väntas bli utan jobb.

Under en period på tre till fem år ska Vasa sjukvårdsdistrikt minska kostnaderna med nästan tolv procent. Sparmålet för nästa år är knappt tre procent eller lite drygt fem miljoner euro på totalbudgeten som ligger kring 200 miljoner.

70 ska bort nästa år

Det här går inte utan att minska personalen, och nästa år ska 70 personer bort. Hälften av dem är anstaltsvårdare. 33 anstalsvårdare ska bort - samtliga visstidsanställda. Det motsvarar en fjärdedel.

Hur ska man då lyckas hålla rent på sjukhuset?

- Vi jobbar på lite annat sätt och ändrar arbetsfördelningar. Vi tror att vi kan hålla sjukhuset rent. Men det blir färre händer, så nog kommer det säkert att synas någonstans, säger Olle Gull, förvaltningsdirektör på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Olle Gull och Timo Keistinen
Bildtext Olle Gull nästlängst till höger på bilden. Arkivbild.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Hur slår sparkravet mot vårdpersonalen under nästa år?

- Det är enbart psykiatrin som kommer att minska på vårdpersonalen under nästa år. I det här skedet är det inte aktuellt att minska vårdpersonal på andra ställen, utan den blir aktuellt först under efterföljande år, säger Gull.

Hur många ska bort totalt under den här tre till fem år långa sparkuren?

- Vi talar ju om att minska kostnaderna med 11,7 proicent pch det motsvarar ungefär 300 personer av våra 2400 anställda.

Kan man ta bort så många utan att inleda samarbetsförhandlingar?

- Nej, det är knappast möjligt. Vi har redan kommit överens med de fackliga organisationerna om att inleda förhandlingar i höst gällande nästa år. Det blir troligen samarbetsförhandlingar gällande städsektorn och den tekniska sektorn. Vi kan inte till 100 procent utesluta uppsägningar av fast personal, säger Olle Gull som inte alls är lika säker gällande vårdpersonalen:

Vårdpersonal fortfarande en bristvara

- Där är situationen en annan. Vi tror snarare att vi kommer att ha problem att få tillräckligt med vårdpersonal så där behöver vi knappast säga upp folk, säger Gull.

Ekonomiplanen för åren 2016 till 2019 kommer att behandlas av sjukvårdsdistriktets styrelse på måndag.