Trafikvett går i arv
Det har varit en dyster höst i trafiken. Sedan skolstarten har redan sex fotgängare och cyklister fått sätta livet till. Trafiklärare Maria Granskog påminner om att attitydfostran inleds redan i bilbarnstol.
Varje höst upprepas samma mönster: när höstmörkret faller på och fler rör sig till fots och med cykel i rusningstrafiken ökar olyckorna. Granskog berättar att det också brukar märkas på våren att bilister inte är vana med mängden fotgängare och cyklister som dyker upp i gatubilden då vädret blir varmare.
Just den här torsdag morgonen då Yle Åboland är på plats får bilister i närheten av segelrondellen i Pargas gott betyg. De få cyklister och fotgängare som är i rörelse halv åtta på morgonen får tryggt ta sig över vägen.
Fotgängare får oftast ge vika för bilarna
Men i allmänhet slarvas det mycket med stannande vid övergångsställe, säger Granskog.
- Just det här med att ge rum innan någon fotgängare är rakt framför näsan, det slarvas det mycket med, liksom med att iaktta övergångsstället och vad som händer runt den när man närmar sig, det är svårt.
Bilisten är de facto tvungen att stanna alltid då en fotgängare är på väg över, inte först då ena kängan redan stigit ut på skyddsvägen.
-Om vi underlåter att stanna eller väja i situationer där vi är skyldiga att göra det så räknas det faktiskt till grov ovarsamhet i trafiken. Ett sådant brott är så stort att man kan mista sitt körkort, påminner Granskog.
Ta det lugnt, i synnerhet på morgonen
Morgontrafiken är ofta livligast. Samtidigt har man kanske startat lite väl sent, det är bråttom och kurvorna blir lite snävare. Då gäller det att hålla huvudet kallt och komma ihåg att man vinner väldigt lite tid på hänsynslöst beteende, men riskerar mycket.
- Man måste kanske tänka som så att är det nu så farligt om jag är tio sekunder sen till jobbet för att jag gett rum för två fotgängare?
Att starta tidigare är förstås också ett självklart hett tips. Men alltid lyckas det inte. Har man barnen på bakbänken i den irriterande morgonrusningen ska man ändå tänka till en extra gång, och inte bara för att lasten är dyrbar.
- Jag brukar faktiskt säga att då jag ser en av mina elever köra i bilskolan så vet jag hur deras mamma och pappa kör. Det beteendet präglas i mycket ung ålder. Om du åker till dagis med ditt barn och svär och gormar över att en massa trafikanter som är i vägen och fotgängare som går långsamt över vägen, så finns det nog kvar där, säger Granskog.