Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dystra tider för tidsresorna i Ingå

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Pojkar från Merituulen koulu binder kvast på tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bildtext Pojkar från Merituulen koulu binder kvast på tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bild: Yle/Monica Slotte

Tidsresorna vid Gammelgården i Ingå lär barn lokalhistoria och gamla sedvänjor. Det är oklart om projektet får en fortsättning.

Att karda ull, spinna garn, kärna smör och tvinna rep hör till de färdigheter som barn får bekanta sig med vid en tidsresa på Gammelgården i Ingå.

Tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bildtext Tidsresa med frivilliga krafter
Bild: Yle/Monica Slotte

Medborgarinstitutet ordnade en kurs som samlade 12 deltagare. På kursen lärde man sig mera om lokalhistoria och tidstypiska sysslor. Dessa frivilliga turas nu om att fungera som guider i tidstypisk klädsel.

Samarbete med oklar framtid

Ingå kommun, medborgarinstitutet och hembygdsföreningen samarbetar om tidsresorna. Projektet startade i maj 2015 och har i första hand riktats till skolelever i årskurserna fyra och fem.

Elever från Merituulen koulu spinner garn på tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bildtext Elever från Merituulen koulu lär sig karda och spinna
Bild: Yle/Monica Slotte

Tidsresorna förverkligas med frivilliga krafter och det är ännu oklart om de har en framtid. Om det blir en fortsättning till våren så är tanken att också bjuda in tredjeklassare. Också andra målgrupper kunde komma ifråga.

Deltagarna i en tidsresa får anta ett gammalt namn
Bildtext Alla barn får ett nytt namn
Bild: Yle/Monica Slotte

- Andra än barn kan ju göra tidsresor och bekanta sig med lokalhistorien. Varför inte pensionärer eller turister, frågar sig Cilla Törnblom-Backman.

Fjärdeklassare från Merituulen koulu på Gammelgårdens tidsresa i Ingå
Bildtext Elever från Merituulen koulu samlas på Gammelgården
Bild: Yle/Monica Slotte

Nostalgi eller nyheter

Under en tidsresa heter hon Mor Sofia och är värdinna på Gammelgården. Törnblom-Backman är för tillfället tjänstledig från sitt klasslärarjobb vid Degerby skola i Ingå.

Cilla Törnblom-Backman, Camilla Sonntag-Backman och Lisbet Maria som guider
Bildtext Cilla Törnblom-Backman, Camilla Sonntag-Backman och Lisbet Maria leder tidsresor
Bild: Yle/Monica Slotte

- För äldre människor kan en tidsresa fungera som en nostalgitripp, för många unga är det någonting helt nytt. Målet är att göra lokalhistorien levande för barn. I synnerhet för barn som inte har sina rötter här kan en historisk inblick vara viktig och givande.

Pengar saknas för fortsättning

Cilla Törnblom-Backman håller tummarna för att det ordnas någonslags finansiering som gör att projektet kan fortsätta och sommartid också öppnas för allmänheten.

Tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bildtext Tidsresor kunde locka nya målgrupper
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi hoppas att Ingå kommun skriver in en summa i budgeten så att vi kan fortsätta med det här. Eller att någon tar tag i saken och söker pengar någonstans ifrån.

Örter och tidiga tåg

Lisbet "Hilma" Maria uppträder som örtagumma vid Gammelgårdens tidsresor. Hon tycker att det är jätteroligt att dyka in i historien och har märkt att majoriteten av barnen är på samma linje.

Lisbet Maria alias Hilma kan sina örter
Bildtext "Hilma" Maria kan sina örter
Bild: Yle/Monica Slotte

- Det kan finns några som vill prata modern teknik men då låtsas vi inte veta vad det handlar om. Det modernaste i början av 1900-talet var en automobil på Svartå slott. Det finns också en och annan som envisas med att ropa på pizzataxin. Det vet vi inte heller vad det är.

En tidig tågtidtabell vid Gammelgården i Ingå.
Bildtext Tidig tågtidtabell få Kustbanan var ung
Bild: Yle/Monica Slotte

"Hilma" tar det tidiga morgontåget längs med den då nyöppnade Kustbanan. Tåget avgick då klockan 04.13 från Karis station.