Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilkka Kanervas telefon avlyssnad?

Uppdaterad 25.09.2015 07:07.
Ilkka Kanerva

Både försvarsutskotets ordförande Ilkka Kanerva från Samlingspartiet och den före detta försvarsministern Carl Haglund från SFP misstänker att deras mobiltelefoner avlyssnats av främmande underättelsetjänster. Hufvudstadsbladet var först med nyheten på torsdagen.

I en kommentar till Yle säger Kanerva att det ute i stora världen är mycket vanligt att man avlyssnar varandra speciellt personer med utrikes- och säkerhetspoitiska uppdrag. Det är inte bara ett teoretiskt antagande att det kan finnas någon skum aktivitet i bakgrunden, säger Kanerva till Yle.

Kanerva vill inte spekulera i vilken aktör som ligger bakom avlyssningen.

- Det är helt omöjligt att spekulera i det. Finland är ju som vilket land som helst. Det riktas ett intresse mot Finland, säger Kanerva.

Kanervas misstankar kom på tal i ett samtal med en HBL-journalist. Det uppstod störningar på linjen då Kanerva fick frågor om säkerhetspolitik.

Kanerva har noterat liknande störningar flera gånger tidigare och misstänker att en utländsk underrättelsetjänst avlyssnar hans telefon, skriver HBL.

Kanerva säger till HBL att han underrättat Skyddspolisen om sina misstankar men att de inte kunnat gör någonting åt saken.

Också före detta försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger till tidningen att han under sin tid som minister upplevde liknande störningar då han diskuterade säkerhetspolitik i telefonen.

Ilkka Kanerva är ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s parlamentariska församling och han själv säger till Yle att han tror att avlyssningen beror just på de internationella uppdragen.

På Twitter berättar Pertti Salolainen som är vice ordförande för utrikesutskottet att han har varit med om precis samma, det vill säga att hans samtal avbryts. Salolainen uppger i en tweet riktad till MTV:s Twitterprofil att det hände senast på torsdagen då han hade träffat Sveriges försvarsminister.

"Lätt att avlyssna mobiltelefoner"

Skyddspolisen uppger till Yle att det är lätt att avlyssna mobiltelefoner. Skypo vill ändå inte kommentera det här enskilda fallet.

Kommunikationsdirektör Jyri Rantala på Skyddspolisen säger rent generellt att Skypo hela tiden för diskussioner med såväl politiker som tjänstemän om säkerhet och vilka faktorer de ska ta i beaktande.

Skypo har redan länge haft som råd att hemliga ärenden inte ska behandlas per mobiltelefon.

Också Stefan Wallin (SFP) som varit försvarsminister under en period säger att det finns skäl att vara försiktig med vad man säger i sin tjänstetelefon. Han håller också med det som Ilkka Kanerva sagt om att det "knappast är den portugisiska underrättelsetjänsten" som är intresserad av att lyssna på samtalen.

Wallin deltog i Obs Debatt på torsdagen och kommenterade då Kanervas spekulationer i att någon avlyssnar hans telefon.

Yle Nyheter TV-nytt: Försvarspolitiskt intressanta finländares telefoner avlyssnas?
Yle Nyheter TV-nytt: Försvarspolitiskt intressanta finländares telefoner avlyssnas? - Spela upp på Arenan

Statsrådets säkerhetsdirektör Jari Ylitalo säger till Yle att Kanervas och Haglunds misstankar ska utredas på fredag. Ylitalo säger att det alltid är en allvarlig sak och inte kan accepteras att någons telefon avlyssnas.