Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsallians med Sverige bättre än Nato?

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 10:44.
Natofebern är hög i Sverige
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Det är tummen upp för en försvarsallians mellan Sverige och Finland anser svenska försvarsexperter, men frågan är om det räcker för ett trovärdigt försvar.

Förslaget att ingå en försvarsallians mellan Finland och Sverige kom senast från Ilkka Kanerva (Saml.), ordförande för försvarsutskottet i riksdagen, i samband med att Natos parlamentariska församling besökte Finland.

Initiativet välkomnas av Sven Hirdman som har lång erfarenhet av försvarsfrågor i Sverige. Han är tidigare statssekreterare vid försvarsdepartementet och före detta ambassadör i Moskva.

- Jag reagerar positivt. Vi ska minnas historien, vi har haft diskussioner sedan 1930-talet. Nu tycker jag att miljön i bägge länder är positiva till ett närmare samarbete.

- Men att man ska skriva ett avtal där Sverige i all evighet förbinder sig att försvara Finland och Finland Sverige, det vet tror jag inte man gör på den nivån. De nordiska länderna är lite mer pragmatiska. Jag skulle vilja säga att vi utvecklar ett samarbete som i praktiken innehåller allt som en försvarsallians är, men man skriver kanske inte ett stort formellt avtal.

”En allians mellan Finland och Sverige räcker inte”

Men Stefan Ring, som är generalsekreterare vid Allmänna försvarsföreningen, säger att en sådan allians inte räcker till.

- Därför får inte vårt försvarssamarbete upplevas av omvärlden som att vi isolerar oss från andra utan snarare måste det ske i samstämmighet med omvärlden och det är bara Nato som har någon slags trovärdighet i försvarsfrågor, säger Ring.

"Ryssarna vet att det finns en röd linje"

Försvarsexperten Sven Hirdman anser att en allians mellan Finland och Sverige väl räcker till.
Bildtext Försvarsexperten Sven Hirdman anser att en allians mellan Finland och Sverige väl räcker till.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Och under det senaste året har Nato diskuterats mera i Sverige, än på väldigt länge. Folkopinionen håller på att svänga för ett svenskt Natomedlemskap, men en klar majoritet i riksdagen är emot.

Sven Hirdman säger att Natodiskussionen i Sverige går på alltför höga varv.

- Jag tror inte alls på att det blir krig i Europa eller i Nordeuropa, att ryssarna tänker anfalla ett EU- eller Natoland. Av det skälet tror jag inte det finns någon anledning att gå med i Nato.

Varför anser du att det är osannolikt att Finland eller Sverige skulle attackeras?

- Om det skulle bli en oprovocerad attack på Finland eller Sverige, så skulle det vända upp och ner på hela världen. Amerika skulle inte acceptera att ryssarna skulle ta Gotland eller Finland eller södra Sverige. USA skulle inte acceptera och det vet ryssarna. Ryssarna vet att det finns en red line här, en röd linje, säger Hirdman.

Sverige har utökat sitt samarbete med USA – kan Sverige räkna med hjälp från USA ifall av en kris, Stefan Ring?

- Bara förutsatt att amerikanska säkerhetsintressen hotas, det är bara då vi kan räkna med hjälp. Men skulle det bli en konflikt på en lägre nivå så är jag inte säker på att vi kan räkna med USA, säger Ring.

Vad innebär det växande svenska Nato-stödet för Finland? I veckans Obs debatteras frågan av riksdagsledamoten Stefan Wallin (SFP), partisekreterare Reijo Paananen (SDP), verksamhetsledaren för Fredsförbundet Laura Lodenius och Risto E.J. Penttilä, vd för Centralhandelskammaren. Du kan se debatten i sin helhet på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln