Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julgubben kom tidigt till Lovisakulturen

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 08:59.
Det gula Almska huset utifrån
Bildtext Almska gården i Lovisa ska bli stadens nya kulturcentrum.
Bild: yle/Berislav Jurisic

Ännu är det oklart vilka aktiviteter Almska gården - det vill säga Lovisa stads kulturcentrum - kommer att inhysa.

Kulturnämnden i Lovisa möttes på torsdag för en principdiskussion om Almska gårdens användningsprinciper, regler, adminstration och skötsel.

Pusselbitar på plats

Almska gården kommer att vara en del av en större helhet. Huset ingår i Lovisa stads kulturpolitiska program som väntar på behandling.

- Julgubben kom tidigt i år. Ett kulturcentrum i Almska huset torde bli verklighet, säger Bo Lindfors, ledamot i kulturnämnden i Lovisa.

Lindfors är glad över att pusselbitar har börjat falla på plats och att allt har skett med en snabb tidtabell. I våras när kulturnämnden samlades visste man ännu ingenting om framtiden.

- Nog var det ju fint att under höstens första möte kunna konstatera att stadsfullmäktige nu har fixat ett utrymme åt oss, säger Lindfors.

Kulturupplevelser

Nu tar arbetet vid med att fundera på vad huset ska erbjuda i framtiden och vilken typ av verksamhet huset kommer att innehålla.

- Det är många bitar att fundera över. Vi byggde inga luftslott igår, men eventuellt kunde ju stadens kulturtjänster flytta in i huset. Å andra sidan ska huset kunna vara öppet för stadens invånare och bjuda på kulturupplevelser för både barn och äldre.

Andra möjligheter är konstutställningar och kanske rentav en gästateljé.

- Huset är ju inte så stort, så det kan nog tänkas att det här med gästateljé trots allt inte är en fungerande tanke. Det kan bli svårt att både bo och skapa i så små utrymmen, säger Lindfors.

Konkret höst

Lindfors är dock säker på att processen kommer att gå framåt och konkretiseras under höstens lopp.

- Jag vill uppmana alla människor som har ens en liten tanke kring detta med kultur, att vara aktiva och komma fram med sina idéer. Inte behöver vi alltid slåss över hur saker ska lösas och vilka alternativ som ska gälla. Almska huset ska kunna vara en tillgång för alla i Lovisa, säger Lindfors.