Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors bland de tjugo dyraste städerna i världen

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 11:32.
vy över Helsingfors
Bildtext Helsingfors har sämre köpkraft än både Stockholm och Oslo, men är en billigare stad än både Oslo och Köpenhamn.
Bild: YLE / Marianne Sundholm

Helsingfors är en av de dyraste städerna i världen medan köpkraften bara är medelhög. En rapport jämför hur länge olika städers invånare måste jobba för att ha råd med en Iphone eller en Big Mac.

Det är inte första gången Helsingfors listas bland världens dyraste städer. Den här gången är det den schweiziska jättebanken UBS som har tittat på köpkraften i 71 olika städer i världen. Helsingfors placerar sig bland de tjugo dyraste städerna att leva i.

UBS har tittat på inkomsterna i 15 olika yrkesgrupper och jämfört dem med priset på 122 olika produkter och tjänster i städerna.

Dyraste städerna har högsta lönenivåerna

De tre dyraste städerna är Zürich, Geneve och New York - men de har också de högsta lönenivåerna.

Helsingfors placerar sig på artonde plats över de dyraste städerna, och är dyrare än Stockholm men billigare än Oslo och Köpenhamn.

Zürich och Geneve placerar sig i topp också gällande köpkraftens styrka. Här kommer Helsingfors först på 30:e plats. Stockholm och Oslo har starkare köpkraft än vad Helsingfors har.

De billigaste städerna är Bukarest, Sofia och Kiev. Svagast är köpkraften i Kiev, Nairobi och Jakarta där också lönenivåerna är de lägsta.

Jobba 16 minuter för en hamburgare

UBS har också räknat ut hur mycket lönetagarna i medeltal måste jobba för att ha råd med en särskild tjänst eller produkt.

I Helsingfors måste man bland annat jobba 16 minuter för att ha råd med en Big Mac-hamburgare, jämfört med nio minuter i Hongkong eller 173 minuter i Nairobi.

Jämförelsen visar att städernas prisnivå och lönenivå går hand i hand: i de dyra städerna bor också fler människor med hög lön.

Tidningen Talouselämä var först med nyheten om UBS-rapporten.