Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gemmi Furs söker nya pälsmarknader

Från 2015
pälsjacka
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Varma vintrar och dålig ekonomi är som gift för pälsbranschen. Lovisaföretaget Gemmi Furs tvingas också tänka om när marknaden förändras.

Pälsbranschen har backat den senaste tiden. Enligt Susanne Stenfors, vd för Gemmi Furs i Lovisa, finns det främst två orsaker till det här.

– Ryssland har alltid varit en stor köpare av färdiga pälsprodukter, men hela den ryska ekonomin är ett stort frågetecken just nu. En annan orsak är de varma vintrarna ute i Europa, säger Stenfors.

Marknaderna flyttar

Gemmi Furs nuvarande ägare köpte upp fabriken i Lovisa i slutet av 2014. Tiden efter det har till stor del handlat om att parera problemen och justera målmarknaden.

– Det som vi nu satsar på är de marknader där konsumtionen av lyxprodukter stiger med kring 10 procent årligen. De marknaderna finns i Asien, USA och England.

Framtidsutsikterna i branschen behöver inte vara så dåliga ekonomiskt som det låter.

– Det är klart att pälsar är en konjunkturprodukt men vi har också sett att efterfrågan ofta bara flyttar från ett land till ett annat.

Marknader både när och fjärran

En spännande marknad är Kina, där det finns en växande medelklass som gärna vill spendera pengar. De är ändå inte en helt enkel målgrupp.

– Det vi funderar på är om kineserna vill köpa pälsar i hemlandet eller om de hellre köper på sina utlandsresor. Det ser ut som om de hellre spenderar pengar när de är på resor.

Det finns alltså stora utländska marknader, men samtidigt satsar Gemmi Furs på en betydligt mindre marknad som går att finna på närmare håll.

– Vi ska öppna en butik i Helsingfors i början av oktober. Det är egentligen något som plötsligt erbjöds oss och vi nappade på det. Det är en liten pop up-affär och vi får se hur det går, säger Stenfors.