Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kronobykillar bakom Svenskfinlands största klipp på Youtube

Från 2015
Kim Filppula och Fredric Nynäs.
Bildtext Kim Filppula och Fredric Nynäs har fem miljoner visningar på Youtube. De känner inget behov av att upprepa succén.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Två killar från Kronoby bestämde sig för att klippa ihop en Slipknotvideo med den finländska låten Dirlanda. Åtta år senare har videon närmare fem miljoner visningar med kommentarer som ”fortfarande en av de bästa videorna på Youtube".

Slipknot - Dirlanda

Killarna heter Kim Filppula och Fredric Nynäs, båda är 24 år och studerar i Vasa. Fredric ska bli klasslärare och Kim studerar ekonomi på Hanken. Idén till videon fick de när de gick igenom Kims pappas dator.

- Vi kollade vad pappa hade för musik på datorn och hittade en skiva av Jean S. I samma veva såg jag på musikkanalen MTV och tyckte att låten Dirlanda passade ihop med alla musikvideor som spelades, säger Kim.

Arbetsfördelningen var mycket enkel. Kim gjorde allt kreativt arbete och Fredrics uppgift var att ladda upp videon på sitt nyöppnade konto på Youtube.

- De tog tre timmar att klippa videon och fem timmar att ladda upp den. Internet var inte så snabbt då, säger Fredric.

Slipknot – Dirlanda som videon heter var ingen omedelbar succé. Det tog sin tid innan den hittade sin publik. Men när den väl gjorde det var videon en tid den mest sedda videon med Slipknot. På gott och ont.

- Jag har fått mordhot per e-post. Jag tror inte att de menade allvar och vi skrev att allt var på skoj. Men vissa tar tydligen livet på för stort allvar, säger Fredric.

Snackis på förfesten

Att det är just Kim och Fredric som står bakom videon är inget de själva brukar ta upp. Men visst händer det att videon kommer på tal.

- I militären var det en beväring som frågade om vi sett Slipknotvideon. Han var en stor fan och ville slå den som gjort videon, säger Fredric.

Dessutom fungerar videon som en samtalsöppnare på förfester. Den kommer på tal och sen rusar alla till närmaste dator för att se den. Men videon börjar ha några år på nacken och låten Dirlanda är ännu äldre. Känner folk fortfarande igen den?

- Du ska nog skämmas om du inte känner till den. Men det är tudelat. Vissa kommer ihåg den, andra inte, säger Kim.

Upprepa succén

Med fem miljoner visningar, troligen rekord i antal visningar i Svenskfinland, kunde man tro att det finns eller har funnits en tanke att försöka återupprepa succén och möjligtvis förtjäna pengar på reklam.

- Nej, vi stannade när vi var på topp. Och så äger vi varken rättigheterna till låten eller videon, säger Fredric.

- Vi förblir ett one-hit-wonder, säger Kim.

Veckoslutskommittén: Intervju med Kronobykillarna bakom Svenskfinlands största youtube-fenomen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan