Populärt att bli inlåst i piratskepp
Ljuset är skumt i rummet. Jag kan urskilja en kista på golvet, en dödskalle på en hylla och en stor karta på väggen som ser gammal ut. Jag befinner mig på ett piratskepp mitt i Vasa. Hur är det meningen att man ska ta sig ut härifrån?
Room escape är ett koncept som föddes i USA i mitten av 2000-talet. Konceptet, som går ut på att hitta ledtrådar och ta sig ut ur ett rum som är låst, spred sig snabbt och för ett år sedan fanns det omkring 2 500 mystiska rum i världen.
Nu finns det ett till och det är Robin Bäckström, hemma från Kvevlax i Korsholm, som bestämde sig för att satsa på företaget Makeitout.
- Jag kände att det finns en marknad för det här i regionen.
Piratskepp med knarrande plankor
Vågorna skvalpar och den trovärdiga inredningen får mig att fundera vad som finns gömt bakom böckerna eller inne i kistan.
- Vi befinner oss nu i slutet av 1800-talet på ett piratskepp, i kaptenens hytt, säger Bäckström och tystnar.
Det är viktigt att inte avslöja för mycket. Besökarna ska förstås vara så ovetande som möjligt om vilka ledtrådarna är och var de finns.
En timme har man på sig. Under den tiden ska man med problemlösning, ledtrådar och samarbete hitta nyckeln som öppnar dörren till frihet.
- Hittills har bara ungefär 15 procent av de som tagit sig an äventyret tagit sig ut. Jag tror att det beror på att vi är så stolta och ber inte om ledtrådar av mig trots att det är tillåtet, säger Bäckström.
Samarbete är nyckeln ut
Bäckström medger att det inte är alldeles lätt att ta sig ut ur hytten
- Grupper som pratar mycket sinsemellan klarar sig allra bäst. Flera företag har visat intresse för att skicka personalen hit under TYKY-dagar.
Finns det spänningar i gruppen lyckas man inte speciellt långt i problemlösningen.
- Ännu har ingen börjat gräla i rummet men jag borde kanske fundera på att ta bort alla vassa föremål, säger Bäckström och skrattar.
