Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Annika Cleo: Det är underbart att få bygga broar

Från 2015
Uppdaterad 26.09.2015 17:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nuottien matkassa: På resande not: Annika Cleo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med rötterna lika mycket i Sverige som i Finland har Annika Cleo etablerat sig som en kreativ och mångsidig artist. Nu tolkar hon två eurovisionsklassiker på eget vis som gäst i veckans På resande not.

Efter att ha flyttat fram och tillbaka mellan Finland och Sverige har Annika Cleo numer Finland som sin bas.

- Jag trodde att jag var lika hemma i båda länderna men efter att ha bott nio år i Sverige känner jag mig svensk. Sverige är mitt själsliga hem och Finland är mitt jordiska hem, säger hon.

- Som vissångerska tycker jag att vistraditionen är lite mer mångsidig i Sverige. Däremot tonsätter jag ofta andras dikter och där känner jag mig mer hemma i det finlandssvenska. Jag tror jag uppskattar den där rättframheten jag upplever att finlandssvenska diktare har.

- Jag har alltid tagit med mig svensk kultur hit till Finland men numer gör jag också tvärtom och gör många konserter i Sverige med finlandssvenskt material. Det är underbart att få bygga broar emellan mina länder.

Som alla gästartister i På resande not tolkar Annika Cleo två bidrag från Eurovision Song Contest i programmet. Men vad tycker hon själv om schlager?

- Jag har vuxit upp med schlagerfestivalen och har alltid tittat och tyckt att det varit jätteroligt. Har jag möjlighet ser jag alltid den svenska finalen och den internationella.

- Vissa tycker att det finns en motsättning mellan schlager och kvalitet men det håller jag inte med om, särskilt inte nu när schlagerfestivalen innehåller alla typer av musik.

- Kvalitativt tycker jag absolut att det är, men ibland kan jag känna att man tappar lite intimitet och närhet och får ett stort skratt istället. Vi behöver skratt och underhållning men vi behöver också få ett djup.

- Det är lite som att jämföra Astrid Lindgrens filmer med Walt Disney. Disney är kul men vi behöver Astrid för att utvecklas som människor.

Hur sannolikt är det att man får se dig delta i melodifestivalen?

- Det beror på vad jag får för erbjudanden! Jag har aldrig fått frågan och jag har aldrig skapat en egen låt som jag känner att den bara måste vara med där. Men jag har verkligen ingenting emot tävlingen och har aldrig fattat något principbeslut att inte delta, säger Annika Cleo och bjuder på ett rungande skratt.

På resande not sänds i Yle Fem på lördagar kl 21:00.

Mer om ämnet på Yle Arenan