Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 9

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Jeff Lynne
Bildtext Jeff Lynne
Bild: EPA / MICHAEL NELSON

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt för gemene strölyssnare att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar jag med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden. Det blir mestadels en rundtur i det uppfriskande musikaliska fältet någonstans litet bortom de mest upptrampade stigarna. Här kommer ånyo en handfull sådana låtar.

Jeff Lynne's ELO / When I Was A Boy

Popmelodiernas mästare är tillbaka! Somliga väntar på julen, andra på att Jeff Lynne skall ge ut nytt material. Julvännerna behöver bara vänta ett år på nästa högtid, men Jeff Lynne-fansen har nu fått vänta hela 15 år på att han äntligen skulle ge ut nytt material som Electric Light Orchestra. Eller Jeff Lynne's ELO som han nu kallar bandet. Eller rättare sagt duon, för förutom Jeff Lynne är endast keyboardisten Richard Tandy med från tidigare kända ELO-sammansättningar.

When I Was A Boy gavs ut i förrgår och är första smakprovet från kommande plattan Alone In The Universe som kommer i mitten av november. Det blir förmodligen min julklapp åt mig själv i år. En litet tidigare sådan. Men har man väntat i 15 år må det vara förståeligt.

The Arcs / Put A Flower In Your Pocket

Dan Auerbach är mest känd som sångare och gitarrist i The Black Keys. Vid sidan av det startade han i våras sidoprojektet The Arcs och nyligen kom debutskivan Yours, Dreamily, som fått väldigt fina recensioner. Själv har jag enbart hört singlarna varav Put A Flower In Your Pocket är den tredje och senaste. Men jag gillar dem alla skarpt – i synnerhet denna.

The Arcs har sköna psykedeliska influenser, men med en modern touch som gör att allt känns som en skönt gungande eftermiddag utan desto vidare brådska någonstans.

Hiatus Kaiyote / Breathing Underwater

Oj! Det här var spännande! En härlig fusion av jazz, soul och pop. Otroligt inspirerande stuff från denna Melbournegrupp. Här händer hela tiden saker med diverse tempoväxlingar, men utan att det blir oroligt eller rörigt – bara roligt och uppfriskande. Hiatus Kaiyote är nu aktuella med deras andra platta och på deras officiella webbsidor (hiatuskaiyote.com) finns en tävling där vem som helst kan göra en video till en av deras låtar. Vinnaren belönas med fina priser och videon kommer att stå som bas för deras följande musikvideo. Det ni!

Draama-Helmi / Kukkuu

Spela upp på Vimeo.
Det här är alltså helt suveränt. "Mä olen käki, mutta näytän ihan pöllöltä." Såväl låten som videon är fullständigt fängslande. Drömsk på gränsen till det skrämmande. Om David Lynch kunde finska skulle han digga detta. Draama-Helmi beskriver själv sin musik som "otydlig rap". Eller varför inte rap som någon försöker framföra efter ett par lugnande piller för mycket.

Det är hypnotiskt och spännande och jag sugs med i det hela tills jag inte längre är säker på var jag egentligen befinner mig. Bäst att koka litet kaffe åt sig, sätta sig på balkongen och kontemplera existensen som fenomen en stund. Låten finns ej i Spotify. Därför saknas den från listan där.

Destroyer / Times Square

Destroyer är namnet på en berömd Kiss-platta. Men när kanadensaren Dan Bejar skulle hitta på ett namn åt sitt band kände han inte till att den skivan ens existerade. Han tyckte bara att Destroyer var ett coolt namn för ett rockband. Men här handlar det inte om hårdrock – snarare då snygg pop som litet för tankarna till David Bowies soulperiod blandat med The Waterboys och varför inte en gnutta Morrissey. Gillar du den kombinationen gillar du även detta. Skönt svalt svängande låt som gärna kunde få fortsätta en halvtimme till eller så.

Schyssta nya låtar bortom mainstream-listan på Spotify:

Dan Eskils musikbar