Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stort intresse för Musik och Talang

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 11:40.
Joey Edström finlandssvensk artist poserar utanför Yle
Bildtext Joey Edström var en av de artister som deltog i Musik och Talang.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Den finlandssvenska musiken lever och mår bra, kanske bättre än någonsin tidigare. Det kan man konstatera om man lyssnar på Vegatoppen och det kunde man också notera på årets Musik och Talang i Vasa.

Det var femte året som kongressen för musikutövare i hela svenskfinland arrangerades och de flesta som nu finns på Vegatoppen var också på plats. Det blev dessutom rekordantal deltagare. Över 350 musikutövare hade samlats för att delta i workshops, debatter, infotillfällen och en massa konserter.

- Jag hade faktiskt inte en aning vad det var fråga om utan jag trodde egentligen att det var en talangjakt, konstaterade Siri Widestam samtidigt som Joey Edström var nöjd över att videon till låten Runaway nu har blivit färdig.

Mer om Joey Edström kan du höra i Fonden på Radio Vega på lördag 26/9 kl 7.03

Det bästa som hänt mig

En av arrangörerna är Martin Enroth som är verksamhetsledare på musikorganisationen D.U.N.K. och han gick omkring med en kopp kaffe i handen och småmyste för sig själv då han snappade upp positiva kommentarer från deltagarna.

-Där var en ung flicka, Kitty, från Helsingfors som var med första gången och hon uppträdde på Doo-Bop-klubben. Hon kom efteråt och sade åt mig att det här var en av de bästa veckosluten i hennes liv.

Sånt känns bra, konstaterar Enroth som hoppas på fortsättning också i nästa år.

Men Kitty hade också lycktas fånga Andreas Carlssons uppmärksamhet. I sin presentation om branschen idag så nämnde han titt och tätt Kitty som exempel.

Svårt och orättvist

Och speciellt skivbranschen är snårig och svår i dagens läge. Det kunde förutom Carlsson också de andra kända dragplåstren, Thomas G:son som skrev Euphoria, samt ESC-vinnaren Loreen konstatera.

Inkomsterna för de flesta låtskrivare har minskat och de flesta hoppas att det skall dyka upp något annat än Spotify och YouTube som skulle fördela pengarna rättvisare.

Ny Marklund

Det blev inga större förändringar på Vegatoppen den här veckan. Siri lyckades hålla sig kvar med ett nödrop och Jannike tog tillbaka den andra och tredje plats som hon hade tidigare. Joey Edström ser också ut att ha en trogen publik som vill ha honom kvar på listan.

En av utmanarna är Petra Marklund som lade allsångsjobbet på hyllan och nu har hon kommit ut med andra låten från ett kommande studioalbum. Joakim Berg från KENT är en av låtskrivarna.

Mer om Musik och Talang kan du höra i Fonden på Radio Vega på måndag kl 18.03.

Du kan rösta på Vegatoppen fram till kl 9 på onsdagen.

Kolla Vegatoppens sammandrag på Arenan

Vegatoppen sammandrag

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan