Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Återvinn gamla jeans

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2016 15:18.
Gamla jeans
Bildtext Begagnade jeans.
Bild: Yle

Jeans som fått hål på knäna eller är slitna i rumpan kan lätt återvinnas och formas om till nya kläder, väskor och textilier för omklädnad. Här får du tips av experter och tittare som deltog i Rester och gäster på Strömsö.

I avfallslagen från 2012 fastslogs att det fr o m 2016 är förbjudet att klassa textilier som deponiavfall. Istället bör de hanteras som brännbart avfall eller återvinnas. Då skall en stor del av de 34,3 miljoner kg textilier som idag hamnar bland deponiavfall på avfallsplatsen få ett annat slut. Lagen kräver också att 50% av allt vårt avfall skall återvinnas.

I denna kartläggning av kemikalieanvändning i textilier kan du bekanta dig med kemikalier i olika kläder och textilier. På sidan 24 hittar du uppgifter om de olika stegen i livscykeln för ett par jeans samt kemikalieanvändningen under hela livscykeln för 1 kg jeans.

Rester och gäster på Strömsö: Jeans ett problem för miljön - Spela upp på Arenan

Gamla kläder i brännbart

För hushållen gäller det alltså att slänga gamla textilier i brännbart om de inte kan återvinnas. Eller så kan du kan hjäpa till redan innan textilierna åker i soporna. Du kan lämna in hela och rena kläder till insamlingspunkter och föra kläder med små skavanker till en sömmerska. Är du händig fixar du det själv med nål och tråd eller en symaskin.

Här får du tips på hur du kan återvinna gammalt jeanstyg. Tipsen är inlämnade av tittare som deltog i eller följde med sändningen Rester och gäster på Strömsö i september 2015.

Tittarnas bidrag

I bildgalleriet nedan ser du Saga Strömfors kreationer av gamla jeans; en jacka, en vävd rya, två dynor och en verandastol beklädd med jeanstyg.

Jacka av gamla jeans
Bildtext Jacka av gamla jeans
Bild: Svenska Yle / Saga Strömfors

Susann Nyman bidrog med fotografier av en väska av gamla jeans med en röd ficka som återanvänts från en annan väska. Väskans handtag är flätade av jeansens sidsömmar.

Även Nina Tarvainen har gjort en väska av jeanstyg, en ryggsäck, samt overaller till barnbarnen.

Sedan följer Emma Granqvists klänning som är tillverkad av tre par loppisfyndade jeans.

Sittkärra omklädd med gammalt jeanstyg.
Bildtext Sittvagn beklädd med jeanstyg.
Bild: Svenska Yle / Ann Lönnberg

En mycket spännande lösning står Ann Lönnberg för som klätt om en 22 år gammal sittvagn med ett par f d jeans. På så sätt fick barnbarnen en något slitstarkare dagiskärra.

Hanna Miettinen sydde en långkjol av jeans och Kerstin Järnström återanvände ett par gamla diton till att klä om en stol från 1960-talet.

Annakaisa Kilpinen deltog personligen i sändningen på Strömsö, men skickade också en bild av sin bästa återvunna outfit - en tunika gjord av sex par gamla stretchjeans. En beskrivning för hur hon gjorde tunikan finns på finska i Annakaisas blogg, i vilken du också hittar tips på annat återvunnet och egenhändigt gjort.

Handväska av gamla jeans.
Bildtext Anu Lahtis handväska
Bild: Svenska Yle / Anu Lahti

Anu Lahti skickade två fotografier. Det första föreställer en handväska av jeans och ölburkskapsyler eller s k SOT-lock (Stay On Tab) samt överblivet läder från textilindustrin. Handväskorna på den andra bilden är gjorda av rivna jeans, ett gammalt dynvar och ett bälte. Endast dragkedjorna och karbinhakarna är nya.

Modellerna är hennes egna och inte kopierade från redan existerande kommersiella produkter. Du kan läsa mer om hennes arbeten med återvunnet material på hennes blogg på finska.

Till sist Ann-Charlotte Biskop-Grahns två bildkollage med olika återvunna möbler, inredningsdetaljer och textilier. Överst i det första kollaget från köket ser vi att symaskinen fått ett nytt fodral av avklippta jeans, lite spets och ett silverbälte. Bakfickorna används för trampan och sladden.

I det andra bildkollaget, i mitten till höger, står ett dörrstopp gjort av jeans, lite spets och en knapp, med sand som fyllnadsmaterial.

Dragstoppare
Ett dörrstopp och en dragstoppare kan fylla samma funktion och bägge kan göras utav återvunnet material från garderoben där hemma. Med litet tygrester och föråldrade gryn från skafferiet gjorde Lee Esselström (Strömsö) en dragstoppare som första hjälp i vinterkylan. Tygkorven vid dörrspringan gör att det känns lite behagligare inomhus och så sparar du någon slant i uppvärmningskostnader.

Strömsö inslag: Dragstoppare - Spela upp på Arenan

Monica Heimburger rekommenderar att du klipper gamla jeans till mattrasor och väver till snygga mattor. Det gör ingenting fast det råkar finnas fläckar som inte gått bort i tvätten.

Här visar Åsa Broo (Strömsö) hur du kan väva en trasmatta till solstol.

Strömsö inslag: Solstol med trasmatta - Spela upp på Arenan

Här får du Åsas instruktioner för hur du omvandlar gamla jeans till puffar eller sittdynor.

Strömsö inslag: Sittdynor av gamla jeans - Spela upp på Arenan

Lee Esselströms kjol och väska av återvunna jeans. Byxbenen blir väska och shortsen en kjol.

Strömsö inslag: Jeanskjol och väska av ett par gamla jeans - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan