Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Digitala och begagnade spel

Från 2015
Kontroller: Digitala och begagnade spel - Spela upp på Arenan

Spel levereras mer och mer digitalt, och den begagnade marknaden minskar, går spelbutikerna mot samma öde som skivbutikerna? Det funderar Björn från Kontroller på denna vecka.

Digitala kopior på spel blir allt vanligare

Visst var det härligt förr när du glad i hågen kom hem med en stor fin låda med ett spel i, med manual tryckt i färg från Lucasarts? Nu för tiden får du köpa en skiva i fodral, med en version av spelet som är så utdaterad när du kommer hem att det ändå måste laddas ner. Plus uppdateringar såklart. Och det enda du egentligen köper är själva koden som finns i fodralet som ger dig rätt att spela online. (Om du köpt till tjänsten för att spela online som jag nämnt tidigare).

Digitala kopior försvinner inte i flytten

Jag gillar digitala kopior väldigt mycket då jag aldrig kan hålla reda på mina saker hemma. Men jag gillar det också väldigt mycket för det försvårar en slags piratkopiering. Och jag pratar inte om det vanliga “ladda ner ett spel, spela det och sen köpa det på en steam-rea”, utan något mycket värre, en bransch så stor att den har heltidsanställda.

“Vi har det också som begagnat”

Jag pratar så klart om begagnade spel och de som säljer dem. Ni vet vad jag pratar om, de står där på hyllan bredvid de nya spelen i butiken, de kostar några euro mindre. “Lika bra som nya”, och med garanti på att de fungerar. Och allt det här låter ju toppen för konsumenten!

Inga pengar går till utvecklaren

Problemet är att inga pengar går till utvecklaren av spelet. Och det här är en stor ond cirkel. Butikskedjor tvingar utgivare att sätta höga priser på digitala spel för att inte “konkurrera” med butikerna, som lägger allt fokus på att sälja samma spel begagnat om och om igen med stor vinst. Vilket i sin tur sänker vinsterna för den som gjort spelet.

Spelbutikerna bör förnya sig

En får absolut sälja vidare sina spel, eller köpa begagnat om en hittar till ett bra pris, men just de där spelen som är bara någon euro billigare och all vinst går till en mellanhand är i mina ögon likvärdigt, eller värre än, piratkopiering. Spelbutiker idag har redan gått över mycket till att sälja tillbehör, kringutrustning, tröjor, böcker och annat spelrelaterat, vilket är bra, för likt skivbranschen är det läge att förnya sig eller dö. Speciellt eftersom spelandet förflyttar sig till mobila plattformer och free to play-spel har några av de största spelarbaserna.

Xbox One ville prova något nytt

Jag blev glatt överraskad när Microsoft presenterade sin Xbox One, tanken var i början att de mesta spelen skulle köras digitalt, vilket i sin tur kräver en internetuppkoppling då och då för att verifiera sitt spelbibliotek. Men istället talades det då om familjekonton, att en familj eller en grupp vänner skulle kunna ha samma konto över flera Xboxar, och spelen skulle vara tillgängliga för varandra.

Tyvärr blev så många rosenrasande över det här förslaget att Microsoft var tvungen att dra tillbaka på nytänkandet och konsolen blev återigen låst till ett skivformat och lokala konton.

Inte bara fördelar

Nackdelarna finns också så klart, för tillfället finns det inget bra sätt att sälja vidare begagande spel som du köpt digitalt. Och det finns också så klart hela problemet i att man egentligen inte äger sina spel när man ha köpt dem digitalt, men det är en helt annan diskussion.

Men på samma sätt som streamingtjänster för musik och spel nu är normen, ligger framtiden för spel ligger i digitala former. Antingen i digitala butiker eller i just streamingtjänster.