Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nordkalks vd: "Ett tufft men realistiskt mål"

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 18:47.
dagbrottet i pargas,
Bildtext På lördag får allmänheten bekanta sig med Nordkalks dagbrott i Pargas.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vi tror att vi kan bredda användandet av sidosten och vårt mål är ett hundraprocentigt materialutnyttjande innan år 2020. Det säger Jarkko Kaplin, koncernchef för Nordkalk.

Under fredagen bjöd Nordkalk in pressen. Dagens nyhet från det Pargasbaserade företaget är alltså ett mål på ett maximalt materialutnyttjande.

- Många som kör längs Skärgårdsvägen har nog undrat varför vi lagrar så mycket sten istället för att sälja ut den. Vår målsättning nu är att inte bara den kalksten som vi bryter här i Pargas, utan även den så kallade sidostenen, ska hitta sin väg till nya kunder, säger Jarkko Kaplin, koncernchef för Nordkalk.

dagbrottet i pargas,
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vd Kaplin beskriver anledningen till den här nya satsningen.

- Vi gör det här av två orsaker. Den ena orsaken är att det handlar om en företagsekonomisk fråga för oss, det vill säga att det är viktigt att den sten som vi har brutit hamnar utanför portarna. Det andra handlar om den långsiktiga tanken om att om vi skulle fortsätta som vi har gjort är det alldeles klart att utrymmet skulle ta slut för oss. Så på det viset vill vi också dra vårt strå till stacken med tanke på den långsiktiga välfärden här i världen.

- Om vi lyckas med att få ut den här stenen istället för att investera i nya deponiområden kommer det att vara en bra sak för oss långsiktigt.

Sidosten är en sten som har en låg halt av kalciumkarbonat och därför kan den inte användas eller kallas för kalksten.

- Ur den synvinkeln är det den sten som bland annat kan användas som byggmaterial och vid väggbyggen. Därför tror vi också att vi kan bredda användandet av sidosten.

jarkko kaplin,
Bildtext Jarkko Kaplin är vd för Nordkalk.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Vårt mål är alltså ett hundraprocentigt materialutnyttjande innan år 2020 och tittar vi på exempelvis Pargas är en tredjedel av all den sten vi bryter sidosten och totalt bryter vi cirka två miljoner ton (1,4 miljoner ton är kalksten. Övriga bergarter är amfibolit, granit och gnejs) per år. Så det handlar om en ansenlig mängd som vi vill få ut.

Hur ser du på möjligheterna att nå det målet?

- Mål ska vara tuffa men mål ska också vara realistiska, så jag tror på det här.

Den europeiska mineraldagen öppnar dörren till dagbrottet

Fredagens pressträff var uppvärmning inför den europeiska mineraldagen som hålls på lördag och då innebär öppna dörrar för allmänheten.

Nordkalk har öppet hus i Pensionatet (Gruvvägens och Skräbbölevägens korsning) mellan klockan 10 och 14. Dessutom ordnas bussrundturer ner i dagbrottet, men då krävs förhandsanmälning via Nordkalks webbplats.

Radio Vega Åboland: Nordkalks koncernchef Jarkko Kaplin om företagets nya satsning och framtidsutsikter

Programmet är inte längre tillgängligt