Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Närodlad mat behöver ännu sin festival

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Närmatsproducenter och konsumenter möts i Fiskars
Bildtext Närmatsmarknaden i Fiskars får en fortsättning
Bild: Yle/Monica Slotte

Slow Food Västnyland samlar över 60 matproducenter i Fiskars 3-4 oktober. Ett nytt samarbetsavtal med Fiskars fastigheter tecknas.

En av festivalens övergripande målsättningar är att öka samarbetet mellan mataktörerna i regionen. Samtidigt vill Slow Food Västnyland utveckla nya nätverk.

- Vi har bjudit in andra Slow Food convivier, lokalföreningar, från Hangö, Helsingfors och Åbo. De kommer att berätta om sin verksamhet och presentera egna godbitar, berättar Pontus Berglund, verksamhetsledare för Slow Food Västnyland.

Alla producenter omfattar principen för Slow Food som handlar om god, ren och rättvis mat. Bland deltagarna finns bland annat fiskare, bagerier, köttproducenter, trädgårdsodlare, ekogårdar och olika mathantverkare. Flera av regionens restauranger och caféer finns också på plats i Fiskars.

Festivalen fortfarande viktig

Närodlad mat och närodlade produkter har fått en allt större genomslagskraft också i Västnyland. Behövs det då fortfarande en plattform av det här slaget?

Slow Food Västnyland i Fiskars; Martina Lindberg och verksamhetsledare Pontus Berglund
Bildtext Martina Lindberg och Pontus Berglund från Slow Food Västnyland tjuvsmakar lokala produkter
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi kan inte ta åt oss äran för att den lokalt producerade maten har kommit fram så starkt under de senaste åren. Det är viktigt att fortsätta puffa på människor att köpa närodlat. Det är rena och goda produkter och man betjänar en god sak, säger Martina Lindberg från Slow Food Västnyland.

Hon poängterar att antalet producenter och besökare talar sitt tydliga språk. Ifjol lockade festivalen ungefär 60 aktörer och besökarna uppgick till 8 000 personer. I år förväntas ännu fler söka sig till Fiskars bruk.

- De regionala producenterna och aktörerna är oftast små och har svårt att få ut sina produkter. Tillsammans kan vi få större synlighet och skapa kontakt till konsumenterna, säger Pontus Berglund.

Nytt avtal med Fiskars

Festivalen har arrangerats av Slow Food Västnyland sedan år 2010. Efter årets festival kommer ett nytt treårigt hyres- och samarbetsavtal med Fiskars fastigheter att tecknas. Avtalet innebär att festivalen kommer att ordnas i Fiskars Bruk också under åren 2016 - 2018.

Närmat bland annat i Kopparsmedjan i Fiskars
Bildtext Matprodukter bland annat i Kopparsmedjan
Bild: Yle/Monica Slotte

- Fiskars har visat ett stort intresse för festivalen och kommer att vara ännu mer involverade i och med det nya avtalet. Bolaget kan ge oss nya kontakter och hjälpa med marknadsföringen, säkert också att ta fram nya koncept, säger Pontus Berglund.

Närodlad mat i flera kök

Om man vill ta arbetet med Slow Food några steg vidare kunde det gälla att närma sig proffskockarna, säger Martina Lindberg.

- En förhoppning är att få det professionella köket att använda mera närproducerad mat. Det gör man på många håll redan idag men man kunde ännu mer effektivt få in den på restauranger, i skolor och i offentliga kök. Jag vet inte hur långt Slow Food Västnyland räcker till här men vi kan göra vårt bästa.

Slow Food Festival ordnas i Fiskars Bruk 3-4 oktober. Matmarknaden pågår i Magasinet, i Kopparsmedjan och på Verkstadsgården mellan byggnaderna.

Festivalen är öppen båda dagarna klockan 10 - 16. Inträdet är fritt till festivalområdet. Parkeringsavgiften är 2 euro per bil.