Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt djupare militärt samarbete

Från 2015
Försvarsminister Peter Hultqvist på besök hos Jussi Niinistö.
Bildtext Två nya försvarsministrar möttes idag i Helsingfors, Jussi Niinistö och Peter Hultqvist.
Bild: Bengt Östling/YLE

Det finns ingen anledning för Sverige att ändra försvarsdoktrin, bara för att några partier ändrar sin syn på ett svenskt Nato-medlemskap. Det säger den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (s), på besök i Finland. Samarbetet mellan Finland och Sverige ska fördjupas på alla områden där det är möjligt.

Det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland fortsätter utvecklas, oberoende av att både Sverige och Finland under det senaste året har bytt både förvarsministrar och regeringar.

De senaste dagarna har den socialdemokratiska försvarsministern vistats i Finland och mött sin nya finländska kollega Jussi Niinistö. Det mesta är som förr, utom att samtalsspråket numera är engelska.

Planer blir verklighet

Det är en lång, delvis bekant lista över samarbetsformer som presenteras. Övningar till sjöss, till lands och i luften, nu senast då en svensk Jas Gripen landade på en finländsk landsväg i norr, i samband med en övning. Anskaffningar kan göras tillsammans för att fås billigare.

Ömsesidigt utnyttjande av hamnar har diskuterats, liksom utbyte av situationsbilder och en gemensam marin stridstrupp. Tjänstemannautbyte och forskningssamarbete om Ryssland finns också på listan. Cybersäkerhet och säkra kommunikationskanaler prioriteras.

Praktiskt samarbete, ingen pakt

Det operativa samabretet mellan Sverige och Finland diskuterades under ministrarnas möte. Nu kartlägger man hur långt man kan gå inom ramen för nuvarande lagar och vilken lagstiftning som måste ändras för att komma vidare, uppger ministrarna.

- Vi ser Finland som en oerhört viktig partner. Finland är det enda land som vi har en överenskommelse med om att förbereda hur vi agerar i scenarier bortom fredstida förhållanden, säger Peter Hultqvist. Om vi sen använder oss av den möjligheten, om vi skulle hamna i den situationen, är något vi fattar beslut om vid det tillfället, påpekar Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister är också noga med att betona att besluten fattas nationellt.

- En pakt kan bli aktuell senare, då förtroendet har ökat, säger Jussi Niinistö.

Natomedlemskap ökar inte stabiliteten

- Sveriges strategi är att genom samarbetet stabilisera denna del av Europa, och på det sättet bidra till fred och stabilitet långsiktigt, säger Peter Hultqvist.

Något Natomedlemskap behöver det inte bli, betonar ministrarna. Inte under denhär valperioden.

- Den svenska regeringen är inte beredd att söka något Nato-medlemskap, säger Peter Hultqvist.

Det är en grundläggande linje för den regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tillträdde för ett år sedan.

– Vi vill inte ändra den grundläggande säkerhetspolitiska doktrin som Sverige har som alliansfri. Vi tror att stabiliteten i vår del av Europa bevaras bäst utifrån en alliansfri position, där Sverige fördjupar samarbetet både till Finland, i Östersjön och över Atlanten till USA, säger försvarsministern.

Situationen i Sverige har inte förändrats av svängande opinioner bland folket eller några hos några oppositionspartier.

–Regeringen har ett ansvar för den långsiktiga stabiliteten. Man kan inte ändra säkerhetspolitisk doktrin från den ena dagen till den andra, regeringens linje står fast, säger Peter Hultqvist.

Diskussion om artikeln