Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jenna Vierinen: Kön - ett föråldrat begrepp?

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:49.
Jenna Vierinen
Bildtext Jenna Vierinen.
Bild: YLE / Camilla Fagerholm

I vårt samhälle har vi, som alla vet, två kön. Kvinnligt och manligt. Flicka och pojke. Från att ett barn föds så styrs barnet från första början in i ett av facken. Redan på BB kläs hen i antingen ljusrött eller blått beroende på vad hen har mellan benen. Men är det verkligen nödvändigt? Börjar inte kön vara lite föråldrat?

Kön har varit något som definierat oss i all tid. Och okej, män och kvinnor är på en viss nivå helt olika. Män kan ju till exempel inte föda barn och kvinnor har ja, ingen snopp. Men där tar olikheterna slut.

Kvinnor kan vara fysiskt starkare än män, män kan ha större bröst än kvinnor och vissa kvinnor kan ha mörkare röster än vissa män.

Intersexuella barn

Varje år föds det mellan fem och åtta intersexuella barn i Finland. Det betyder alltså att man vid födseln inte kan avgöra vilket kön barnet har. Barnen blir då stämplade som sjuka, även om de egentligen är helt friska, och efter det påbörjas hormonbehandling.

Detta leder senare till fall, där könsbestämningen har blivit fel och barnet egentligen är trans- eller intersexuellt.

Ett utmärkt exempel på problematiken med endast två kön är att inom medicinen definieras kön utifrån naturvetenskapen, trots att kön inte är en egenskap som går att mäta. Vilket kön du har är upp till dig själv.

Den enda som kan bestämma det är du. Inte en läkare när du är två timmar gammal. Så är det inte dags att inse att begreppet kön börjar vara föråldrat?

Varför gör vi skillnad på könen?

Varför lägger vi så stor vikt på vad som är flickigt och pojkigt? Varför skapar vi en sådan norm, att det är helt acceptabelt för en tjej att bära killkläder men tvärtom är det helt befängt?

Innan barnet ens kan välja färger själv, fostrar vi dem att ty sig till normen. Redan här gör vi då skillnad på vad en flicka är och vad en pojke är. Vi gör skillnad på könen.

Om vi före det att barnen kan prata styr in dem på en viss könsroll, vad ger vi dem då för förutsättningar? Hur ska vi kunna lära den lilla personen att det är inte är någon skillnad om man är tjej eller kille.

Hur förklarar du att du kan göra och ha på dig vad du vill oavsett hur du ser ut mellan benen om vi redan från början visar dem att det visst är skillnad?

Alla är vi olika och det är helt okej. Om en tjej vill ha en rosa klänning är det helt okej. Lika okej borde det vara att en kille också vill ha det.

Alla är vi individer och skiljer oss från varandra, men varför måste vi dela in oss i kön? Varför måste vi alls använda begreppet? Kan vi inte bara komma överens om att det handlar om unika individer och därmed skippa könsindelningen.

Jenna Vierinen,
Redaktionssekreterare på Studentbladet, bloggare och kulturproducent.