Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bombmannen i Bangkok har identifierats

Från 2015
Misstänkt bombman i Bangkok.
Bild: Reuters

Polisen i Thailand säger sig ha identifierat den man som misstänks ha utfört bombattacken mot hindutemplet Erawan i Bangkok i augusti, då 20 personer dödades. Den gripnes advokat bestrider uppgifterna.

Polisen säger nu att en misstänkt man som greps i augusti efter attacken, är samma man som syns på övervakningsbilder då han lämnar en ryggsäck i templet.

Mannen har identifierats som Adem Karadag, men hans nationalitet är fortfarande oklar.

-Det har bekräftats att Adem är mannen i en gul blus som syns på övervakningskameror. Det stärks av ögonvittnesskildringar och hans eget erkännande, säger polisens talesman Prawut Thornsiri.

Prawut säger att man nu förbereder minst 8 åtal mot den misstänkte.

-Han tog en motorcykeltaxi efter att ha placerat ut bomben i helgedomen. Han bytte blus i en toalett i Lumpiniparken innan han åkte hem, tillade Prawut.

Advokaten avvisar polisens uppgifter.

Adem Karadagis advokat som inte längre får träffa sin klient, tror inte att han har erkänt.

Advokaten Chucharft Kanphai hävdar att den misstänkte kallas Bilal Mohamad och att han inte ens befann sig i landet då attacken utfördes.

Brottsutredningen efter attacken som krävde 20 dödsoffer har fått kritik för sin brist på öppenhet och uppenbara motstridigheter i myndigheternas uttalanden.

Polisen hävdade länge att de skyldiga var mänskosmuggare med kontakter till smugglare i Malaysia.

Utvisade uigurer kan ha orsakat attacken

Den här månaden medgav landets polischef för första gången att attacken kan ha haft samband med Thailands kontroversiella beslut att utvisa över 100 kinesiska uigurer i somras.

Beslutet väckte skarpa protester bland muslimer världen över, särskilt i Turkiet där de muslimska uigurerna i Kina åtnjuter stort stöd.

Största delen av dödsoffren var turister från Kina, men myndigheterna i Thailand har velat tona ner alla samband med den viktiga turistnäringen.

Polisen grep även en annan misstänkt i Karadagis bostad i Bangkok.

Mannen har identifierats som Yusufu Mierali. Han är numera turkisk medborgare men född i Ürümqi, huvudstad i den oroliga kinesiska provinsen Xinjiang.

Diskussion om artikeln