Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-toppmöte antog nya utvecklingsmål

Från 2015
Uppdaterad 26.09.2015 17:17.
Yle Nyheter TV-nytt: Malala Yousafzai betonar betydelsen av utbildning - Spela upp på Arenan

FN-toppmötet i New York antog i går de nya utvecklingsmålen som ersätter de så kallade millenniemålen. Så gott som alla världens länder är representerade på det tre dagar långa mötet som inleddes i går. Fredspristagaren Malala Yousafzai betonade utbildningens roll i sammanhanget.

Påven Franciskus välkomnade de 17 utvecklingsmålen i ett tal som han höll innan det egentliga toppmötet inleddes. I sitt första tal inför FN:s generalförsamling sade påven att löften är värdelösa om beslutsamheten att genomföra målen saknas.

De 17 hållbara utvecklingsmålen och 169 delmålen har betecknats som den mest omfattande planen för att bekämpa fattigdom. Det nya programmet sträcker sig över 15 år och kommer att kosta tusentals miljarder euro varje år.

FN:s utvecklingsmål, agenda 2030
Bildtext FN:s nya utvecklingsmål
Bild: Yle Uutisgrafiikka

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade i sitt tal alla parter överallt i världen att vidta åtgärder för att de icke-bindande målen ska uppnås.

Nobels fredspristagare Malala Yousafzai betonade för sin del betydelsen av utbildning för alla världens barn och unga. Hon framhöll att utbildningen är nyckeln till att uppnå målen och hon uppmanade världens ledare att ge frågan sin fulla uppmärksamhet.

- Utbildning är hopp, utbildning är fred. Om vi vill ha fred på jorden måste vi se till att utbildning ges, sade Yousafzai.

- Utbildning är den grundläggande mänskliga rättighet som borde ges till alla barn, sade hon.

Diskussion om artikeln