Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PT: Ekonomisk tillväxt hägrar

Från 2015
Lyxkryssaren Allure of the Seas vid varvet i Åbo.

Det är länge sedan någon har spått ljusning i ekonomin, men nu gör Löntagarnas forskningsinstitut, PT, det. Institutet tror på en ekonomisk tillväxt i Finland åren 2017-19, och att den blir snabbare än i euroländerna överlag.

Prognoschefen Eero Lehto vid PTsäger att det värsta börjar vara över. Han ser tecken på att krisen är förbi i flera branscher.

- Vi har många faktorer som påverkar ekonomin negativt just nu, men deras effekt avtar och kan till och med svänga till det motsatta och ge ekonomisk tillväxt, säger Lehto.

- Nedläggningarna av pappersfabrikerna börjar också vara förbi, och de satsar på andra produkter, pappersmassa och kartong, säger Lehto. Dessutom kör biofabriken i Äänekoski i gång år 2017.

Krisen över i varvsindustrin

Lehto nämner varvsindustrin som nummer två. Där är krisen över och läget redan bättre, och under kommande år inverkar det mer på produktionen.

Lehto är trött på att höra att det inte kommer någon ny Nokia. Det kan i stället bli 1 200 nya små firmor, säger han, för Finlands största potential finns fortfarande hos de människor som jobbade på Nokia och deras gelikar.

Nokia misslyckades och det drabbade också underleverantörerna.

- Så småningom sysselsätter de sig, de forna Nokiaanställda, grundar nya företag, och den här arbetskraften har också lockat hit utländska företag, och snart syns det vad de producerar, säger Lehto.

Ryssland ett frågetecken

- Sedan återstår frågan om Ryssland, säger Lehto. Det är ett större frågetecken. Ryssland har under de senaste två åren dominerat Finlands ekonomi.

De magra åren har redan varat i 7 år. Lehto varnar för att regeringen lätt kan fördärva den spirande tillväxt som han förutspår.

- Om samhällsklimatet skärps, om det blir stora strejker, så blir det snabbt stora förluster i produktionen, säger han.