Försök att finna lösning i Syrien intensifieras i New York

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin träffas i dag i New York i anslutning till FN:s generalförsamling. Deras första möte på nästan ett år domineras av krigen i Syrien och Ukraina.
Presidenternas tal sänds direkt på Arenan från och med klockan 15.55.
Vladimir Putin väntas lägga fram förslag om ökat internationellt samarbete för att krossa Islamiska staten IS i Syrien. Också Obamas tal antas handla om Syrien - men han väntas också kräva ryska eftergifter i Ukraina.
Den bräckliga vapenvilan i Ukraina har hållit betydligt bättre under den senaste tiden i takt med att Ryssland har laddat upp militärt i Syrien genom att modernisera en flott- och en flygbas i nordvästra Syrien.
Ryssland har också fört in stridsvagnar, stridshelikoptrar, artilleri och ett tiotal jaktplan för att hjälpa syriska regeringsstyrkor i städerna Tartus och Latakia.
Putin försäkrade ändå inför mötet i New York att Ryssland inte kommer att sätta in stridande förband i Syrien.
Ryssland deltar inte i strider - vill samarbeta med al-Assad
– Ryssland kommer inte att delta i fältoperationer på syriskt territorium eller i andra stater, åtminstone i det här skedet, försäkrade Putin i en amerikansk tv-intervju som sänds i dag.
Han höll också fast vid att man måste samarbeta med president Bashar al-Assad om man ska kunna krossa den islamiska staten IS.
– Det finns inget annat sätt att lösa konflikten i Syrien än att förstärka de enda existerande legitima regeringsorganen, att stöda dem i kampen mot terrorism, sa Putin.
Putin: USA:s stöd åt rebeller olagligt - Ryssland stöder legitima regeringar
Putin gav också en känga åt USA:s försök att bilda en egen proamerikansk rebellstyrka i Syrien.
USA:s militära stöd åt rebellerna är olagligt medan Ryssland endast stöder legitima regeringar enligt FN-stadgan sade Putin.
– Avsikten var att utbilda 5 000 till 6 000 krigare, men det visar sig att endast 60 utbildades och att bara fem eller sex deltar i strider. Alla andra sprang helt enkelt iväg med sina vapen till Islamiska staten, sade Putin.
Rysslands roll i Syrien och Irak har blivit allt viktigare vilket bekräftas av att Irak på söndagen meddelade att man har ingått en militär underrättelsepakt med Ryssland, Syrien och Iran för att effektivera kampen mot IS.
I Syrien är man på regeringssidan särskilt tacksam över den ryska hjälpen eftersom den också innebär en motvikt till Irans bistånd och ökande ekonomiska inflytande i Syrien.
Västländer mer flexibla
Putin får flankstöd av Irans president Hassan Rouhani som också har flugit till New York. Enligt Rouhani får man inte försvaga regeringen om man ska hysa förhoppningar om att krossa IS.
– Kriget mot terrorism måste prioriteras framom övergången till demokrati, säger Rouhani som varnar för ett maktvakuum om Assad eller regeringen avsätts.
Flera västländer har på sistone antytt att de är redo att inta en mer flexibel linje gentemot Assad än tidigare.
Storbritanniens premiärminister David Cameron väntas gå med på att Assad kan leda en eventuell övergångsregering tillsvidare då han talar inför generalförsamlingen, uppger BBC.
Flera andra EU-länder, som Tyskland och Ungern, har också krävt en snabb diplomatisk lösning i Syrien för att underlätta flyktingkrisen.
USA har också signalerat förhandlingsvilja parat med oro över Rysslands ökade militära närvaro i Syrien.
– Vi är först i början av försöken att förstå vad Rysslands avsikter är i Syrien och Irak, och om det kan finnas en väg fram som gagnar bägges intressen, säger en källa nära utrikesminister John Kerry.