Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

300 anställda i Jakobstad till nytt bolag

Från 2015
Uppdaterad 28.09.2015 19:42.
Stadshuset i Jakobstad.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

300 anställda kan komma att överföras till ett nytt bolag i Jakobstad. Jakobstads Stödtjänster Ab skall inleda sin verksamhet vid årsskiftet enligt beredningsförslaget till stadsstyrelsen i Jakobstad.

Stödfunktionerna som föreslås överföras till bolaget är kosthåll, städtjänster, fastighetsskötsel, underhåll av parker och grönområden, underhåll utomhus av idrottsanläggningar, gatuunderhåll och depåverksamhet.

Fullmäktige i Jakobstad godkände i mars 2014 de strategiska målsättningarna för staden och det innebär att verksamheter som inte hör till kärnverksamheten kan bolagiseras. Listan på stödfunktioner är lång och berör många anställda.

Kärnverksamhet kontra stödfunktioner

Arbetsgruppen som utrett frågan har kommit med sitt förslag och det innehåller sex franska streck för stödfunktionernas del, det vill säga sektorer som kan bolagiseras och överföras till Jakobstads Stödtjänster Ab som bolaget skall heta.

Enligt förslaget skall bolaget inleda sin verksamhet den 1 januari 2016.

Personalens arbetsvillkor

Arbetstagarna och tjänsteinnehavarna övergår vid överlåtelsen till bolaget som arbetstagare i arbetsavtalsförhållande.

Det nuvarande arbetskollektivavtalet är bindande till 31.1 2017 och med personalen ingås nya arbetsavtal som innehåller ett omnämnande av det arbetskollektivavtal som skall tillämpas från och med 1.1 2016.

Pensionsnivån består eftersom bolaget kvarstår som medlemssamfund i KEVA och ett personalavtal skall utarbetas för överlåtelsen.

Stadens samarbetsorgan skall behandla bolagiseringen under hösten 2015.

Jakobstads Stödtjänster Ab

Det nya bolaget kommer att ha en egen VD och egna anställda både vad gäller fakturering och personalförvaltning. Sex personer beräknas ingå i bolagets administration och nästan 300 anställda kommer att höra till bolaget.

Facket är upprört

Samarbetsgruppen i Jakobstad där alla förtroendemän och verkchefer ingår sammanträde den 29.4 2015 och följnade mötet kring bolagiseringen var inprickat till 10.6 2015. Personaldirektören Rune Wiik ställde in det mötet och beskedet till facket var att det inte finns någonting att informera om. Meningen var att man skulle återkomma i augusti, det skedde inte och nu finns plötsligt hela bolagiseringsfrågan på stadsstyrelsens bord.

Huvudförtroendemännen för JHL 30 och 50, Kari Viinikka och Maria Holmstedt-Lehtinen
Bildtext Huvudförtroendemännen för JHL 30 och 50 i Jakobstad, Kari Viinikka och Maria Holmstedt-Lehtinen
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Man blir minst sagt bestört, det hela kommer så ampert på utan information. Nu är det här på listan, that´s it, säger huvudförtroendeman för JHL 50 Maria Holmstedt-Lehtinen.

- Det står ju klart och tydligt att man skall vara delaktig från första början men inte finns det nåt sånt här. Dom har tydligen lärt sig med energiverket, det tycks vara samma procedur, säger huvudförtroendeman för JHL 30, Kari Viinikka.

- Man måste först ha ett principbeslut om bolagisering innan man kan involvera facket, säger både stadsstyrelsens ordförande Peter Boström (SFP) och Carola Sundqvist (SFP).

Stadsstyrelsen i Jakobstad behandlar bolagiseringsfrågan på måndagkväll.