Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Benny recenserar Autobahn Police Simulator – en dag med konstapel Holmström

Från 2015
Kontroller: Benny recenserar Autobahn Police Simulator – en dag med konstapel Holmström - Spela upp på Arenan

Benny jobbar som trafikpolis i Tyskland, och det går ungefär lika katastrofalt dåligt som man kan föreställa sig. Ted och Susanne chockeras av all förstörelse, och förbarmar sig över de stackars människor som hamnar i Bennys väg. Videobevisen talar sitt tydliga språk!

Man kan, och bör, ha visst överseende med spel som har på tok för liten budget för att förverkliga utvecklarnas grandiosa idéer. Att göra en seriös trafikpolissimulator är en svår uppgift oavsett hur man vänder och vrider på det, men jag känner ändå att Z-Software kunde ha gjort mer av de medel de hade tillgängliga.

Jag ska inte låtsas att jag förstår mig på spelutveckling – för det gör jag inte – men mycket av det jag hittar i Autobahn Police Simulator (eller Autobahn-Polizei Simulator, menyerna är lite oense över vad spelet faktiskt heter) pekar på rent slarv som rimligtvis inte borde ha en direkt koppling till pengar.

Djävulen finns i detaljerna

Någon har fattat beslutet att sätta osynliga väggar precis överallt, som i värsta fall gör att man har sönder spelet och måste starta om det. Någon har fattat beslutet att låta spelaren undersöka sopsäckar och shoppingkassar utan att kunna öppna dem för att se innehållet (istället finns eventuella farligheter som knivar fastklistrade under shoppingkassarna). Någon har tyckt att den otroligt enformiga och grammatiskt trasiga engelska dialogen håller måttet, trots att den inte ens ackompanjeras av röstskådespelare. Någon har beslutat att spelaren hela tiden ska åtföljas av en partner som aldrig någonsin hjälper till med polisarbetet eller beter sig som en människa. Någon har också beslutat att poliserna ska levitera föremål istället för att hålla i dem. Und so weiter, und so weiter.

Autobahn Police Simulator
Bildtext Oberwachtmeister Holmström var fullständigt trollbunden av ekorren som spräng över vägen (observera att spelet inte innehåller några faktiska ekorrar).
Bild: Aerosoft

Det går att göra bättre

Tidigare i år spelade jag Farming Simulator 15, ett spel fött ur samma mentalitet som Autobahn Police Simulator. Men det lyckas med så otroligt mycket mer av vad det vill göra. Detaljarbetet i Farming Simulator 15 känns genuint och kärleksfyllt. I jämförelse framstår Autobahn Police Simulator som ett spel där utvecklarna inte riktigt bryr sig.

Spelvärlden i Farming Simulator 15 är öppen och sömlös, i Autobahn Police Simulator är den uppstyckad i ett gäng oerhört små zoner som gör spelet enormt frustrerande att navigera. Spelet är inte ens snyggt, men ändå en systemsugga av stora mått, och användargränssnittet är gräsligt.

Autobahn Police Simulator
Bildtext Bärta vägrar stiga ur polisbilen. Någon borde ge Bärta sparken.
Bild: Aerosoft

Viss charm lyser igenom

Jag måste ändå medge att spelet besitter viss charm. Jag var både fascinerad och förfärad under de första timmarna med spelet när jag lärde mig alla system, som att bläddra mellan olika radiolägen och faktiskt användande av blinkers i trafiken.

Fordonsfysiken är oerhört underhållande (om än undermålig) och polisernas animationer (speciellt när man springer runt i en cirkel) ger mig alltid ett gott skratt. Det är också rätt komiskt att besöka en servicestation och se att människor fortfarande sitter kvar i precis alla parkerade bilar, eller undersöka de platta lågupplösta texturerna som utgör servicestationernas fönster.

Vet ni vad, Z-Software. Om ni någonsin gör en uppföljare så lovar jag att kolla in den. Det här är trots allt ljusår bättre än själlösa produkter som Devil’s Third, och jag gillar verkligen att spel med en så pass kulturell prägel (långt ifrån all tyska är översatt) hittar ut på den internationella marknaden nu som då. Men ni kan göra ett mycket bättre jobb än så här. Och det handlar inte enbart om pengar.