Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Test: Glyfosat i linser från Kanada

Från 2015
Glyfosattest vid Åbo universitet.
Bildtext Här testas glyfosathalterna i livsmedel vid Åbo universitet.
Bild: YLE/Antti Lempiäinen.

Spotlight lät testa tio paket med livsmedel: mjöl, bröd, soja och linser. Spannmål och importerade baljväxter hör till de livsmedel som får innehålla mest glyfosat. Och mycket riktigt: Åbo universitet hittade glyfosat i linserna.

Detta testade vi

  • rågmjöl inhemskt (Myllyn Paras)
  • rågmjöl importerat (EU)
  • vetemjöl inhemskt (Myllyn Paras)
  • vetemjöl importerat (Litauen)
  • kornmjöl inhemskt (Sunnuntai)
  • havreflingor inhemska (Pirkka , Myllyn Paras)
  • flerkornsbatong råg och vete (Frankrike)
  • batong vete och kornmalt (Pirkka, Polen)
  • sojakross ljust (Soyapetit, Serbien)
  • linser gröna (GoGreen, Kanada)

Världshälsoorganisationen WHO varnade i år för att glyfosat sannolikt förorsakar cancer. EU:s gränsvärden för glyfosat har kommit till långt innan den här varningen gavs. EU överväger nu om glyfosat ska få fortsatt tillstånd, men det tycks vara ett svårt beslut att fatta. Egentligen skulle EU ta ställning till glyfosat redan 2012, men då sköt man upp beslutet till 2015. I september 2015 tog EU en ny time-out. Nu heter det att beslutet ska fattas senast i juni 2016.

Våra inhemska myndigheter är inte så aktiva med att leta efter glyfosat i våra livsmedel. Evira har gjort högst 20 glyfosattest per år under de senaste åren. Tullaboratoriet undersöker ännu färre importerade livsmedel.
– Det här är alldeles för litet för att man ska kunna säga något om vad våra livsmedel egentligen innehåller, det är som att famla i blindo, säger Irma Saloniemi, universitetslektor och biolog vid Åbo universitet.

När Spotlight testar tio livsmedel är vi medvetna om att det också är att famla i blindo. Ändå råkar vi faktiskt hitta glyfosat i linser från Kanada. Tullaboratoriet har också hittat glyfosat i linser från Turkiet.

Läs också: Glyfosat lagras i våra kroppar

Här är livsmedlen Spotlight lät testa vid Åbo universitet.
Bildtext Här är livsmedlen Spotlight lät testa vid Åbo universitet.
Bild: YLE/Antti Lempiäinen.

Gränsvärdet höjdes hundrafalt

Linserna vi köpte innehåller 1 mg glyfosat / kg. För tre år sedan hade det här varit olagligt, men gränsvärdet höjdes hundrafalt 2012, från 0,1 mg till 10 mg. Det var glyfosattillverkaren Monsanto som hade ansökt om en höjning.

Innan myndigheterna ger tillstånd att använda ett bekämpningsmedel kräver de en hel del utredningar. Det är tillverkaren Monsanto som står för den forskningen. Är det här trovärdigt?

– Lagstiftningen säger noga vilka studier företaget ska lämna in. Det är hyllvis med forskning som behövs för att visa hur det verksamma ämnet påverkar organismer och beter sig i miljön, säger Tove Jern som är överinspektör vid Jord- och skogsbruksministeriet.

Hon betonar att studierna är dyra, och eftersom de fria forskningspengarna inte räcker till är det företaget som betalar dem.

I EU är det förbjudet att spruta glyfosat på linser före skörd, men i USA och Kanada är det tillåtet. Och det är fritt fram att importera de besprutade linserna till EU.
– Det finns något som kallas importtoleranser, det är särskilda resthaltsvärden som är skapade för att EU ska kunna importera från dessa länder, säger Tove Jern.

Tvätta linserna före användning

– Det lönar sig att tvätta linserna före användning, säger Juha-Pekka Salminen, professor i kemi vid Åbo universitet.
Han höll i trådarna vid analysen av våra test.
– När vi tvättade linserna en gång föll halterna ner till en tiondel, och de föll ytterligare efter två tvättar.

Glyfosat i importerat mjöl

Tullaboratoriet har hittat glyfosathalter på mellan 1 och 3 mg / kilo i mjöl importerat från Polen, Lettland och Kazakstan. Det här är halter som tyder på att säden har besprutats med glyfosat kort före skörd.
Det görs för att få säden att mogna och torka, och det här är tillåtet för brödsäd i EU men inte i Finland.
Eftersom EU har tillåtit sådant här glyfosatbruk har man också justerat gränsvärdena till 10-20 mg glyfosat per kg spannmål, beroende på sädesslag. Havre och korn får innehålla mera glyfosatrester än vete och råg.

Kornåker
Bildtext Korn och havre får innehålla mera glyfosat än vete och råg.
Bild: YLE/Antti Lempiäinen.

Mer om ämnet på Yle Arenan