Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sofia är rädd för sitt eget blod

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 15:40.
Sofia Westerholm
Bildtext Om det riktigt gäller så kan jag klara av att se andras blod, berättar Sofia Westerholm.
Bild: Yle / Joona Suni

Få människor njuter av att ge blodprov men det är inte alla som blir svimfärdiga när den röda vätskan kommer på tal. Sofia Westerholm blir svag i benen av blotta tanken på blodiga nålar.

Bildtext Sofia skulle gärna villa kunna ge blod och hon hoppas att kunna göra det någon dag.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Som barn hade jag inga större problem med blod och blodprov. Min skräck för blod har plötsligt i vuxen ålder utvecklats till en ordentlig rädsla, berättar Sofia.

Sofia är mest rädd för sitt eget blod.

- Jag föreställer mig att blodet dras ur mina ådror och det är fruktansvärt obehagligt. Om det riktigt gäller så kan jag klara av att se andras blod.

Sofia var och backpackade i Asien med en kompis och kompisen fick ett ordentligt sår i foten.

- Det blödde otroligt mycket men jag klarade av att putsa och plåstra om hennes sår. Vi var båda väldigt förvånade efteråt. Hon sprang först haltande iväg med såret så att jag skulle slippa se det.

Skräcken för nålar och blod är inte ett stort hinder i Sofias vardag. Men hon skulle gärna kunna ge blod.

- Det är någonting jag har tänkt på flera gånger. Jag har flera vänner som ska gå ge blod nu. Det känns nog för svårt för mig, men jag hoppas att jag klarar av att göra det någon dag.

Vi vill veta vad DU har för fel!

Stiftelsens serie Vad har du för fel?
Bild: Yle/Amie Borgar

Har du en noija, fobi, har obehag eller är rädd för någonting särskilt, hör av dig till oss så kanske just DU får vara med i Stiftelsen och berätta om ditt problem.
Hör av dig till oss på stiftelsen(a)yle.fi. Och kom ihåg, ingen är normal!

Vad beror blodfobin på?

Vi snackade med psykologen Axel Aminoff. Enligt honom är det ganska vanligt att ha obehag för blod eller nålar. Men i Sofias fall är det eventuellt lite allvarligare i och med att hon är verkligen jätterädd för båda två. Axel spekulerar att en liknande fobi kunde handla om människorelationer.

Rädslan kan härstamma från en relation, exempelvis med ens mamma eller ens parförhållande, menar Axel. Kanske har personens mamma varit väldigt krävande och haft svårt att respektera hens mentala gränser. Detta kan ha lett till att personen med en sådan rädsla känner att exempelvis mamman sugit bort alla krafter ur hen.

Det kan också handla om ett krävande parförhållande. Den andra har mentalt trängt sig in i personens liv och privatområde, vilket hen har upplevt som obehagligt. Nålen symboliserar alltså mental penetration.

- Tänk på Greve Dracula som tränger sig in i ditt liv och suger ditt blod. Fast på riktigt handlar det om att någon kommer mentalt för nära dig och penetrerar ditt liv, tar dina tankar och så vidare.

Är det en fobi?

Rädsla för blod och nålar handlar nog om en fobi som har sina rötter i olika människorelationer, menar Axel. I och med att Sofia inte lidit av fobin hela sitt liv, menar Axel att någonting kan ha eventuellt utlöst rädslan, som till exempel ett dåligt parförhållande.

- Förhållandet med mamman kunde alltså vara det ursprungliga traumat, men parförhållandet har utlöst det, och blod och nålar har fått bli syndabocken till det hela.

Vanligt att vara rädd för blod och nålar?

Det är relativt vanligt att man känner obehag för blod. Röd är en signalfärg och blod symboliserar döden och infektioner. Rent biologiskt så ogillar människor blod.

Det är också vanligt att man är rädd för nålar. Det är vassa och de kan vara farliga.

Ändring 30.9.2015 kl. 15.34 En formulering om vilka de bakomliggande orsakerna till blod- och nålfobi kan vara har ändrats i artikeln. Psykologen Axel Aminoff analyserar fobin i allmänhet, inte vad som påverkat personen som figurerar i artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan