Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Asylsökande barn frös - polisen ordnade inte skjuts

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 10:01.
asylsökande vid polishuset i böle
Bildtext För ett par veckor sedan var köerna utanför polishuset i Böle långa, nu har antalet nya asylsökande i Böle minskat.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Helsingforspolisen får stark kritik av frivilligarbetare för att inte ha ingripit när ett litet barn i en asylsökande familj blev apatiskt och frös utanför Böle polishus i helgen.

Det är via Facebook som största delen av frivillighjälpen utanför Böle polishus de senaste veckorna har organiserats. Privatpersoner har ställt upp med vatten, mat och kläder men också hjälpt asylsökande ta sig från Böle tågstation till polisen och därifrån vidare till flyktingförläggningarna.

På lördag kom ett upprop i gruppen om att det behövs kläder till en barnfamilj där barnen, under tio år gamla, var allt för lätt klädda för höstvädret. Nina Kantoniemi var en av dem som snart anlände till platsen, och hon fann en barnfamilj som hade besökt polisen men sedan inte fått någon taxiskjuts vidare till flyktingförläggningen.

Hon var fyra år gammal och när jag fick ta henne i famnen märkte jag att hon var helt slak, det gick inte att få kontakt med henne, hon reagerade inte på prat.

Nina Kantoniemi, frivillig

- Jag frågade polisen om saken men de ville inte beställa någon taxi. Sedan märkte jag att flickan var helt apatisk, hon hade inte tillräckligt med kläder på sig. Hon var fyra år gammal och när jag fick ta henne i famnen märkte jag att hon var helt slak, det gick inte att få kontakt med henne, hon reagerade inte på prat.

De frivilliga på plats började tala om att flickan behövde läkarhjälp, men de hade ingen tolk på plats just den dagen och kunde inte kommunicera med flickans föräldrar. De frivilliga hade redan hunnit beställa en taxi och snart åkte familjen till flyktingförläggningen. Enligt de frivilliga mår flickan bra nu.

De ville inte beställa en taxi utan undrade på vilket sätt familjen i fråga var i en sårbar situation.

- Men det hade ju kunnat gå värre. Och polisen reagerade inte alls på situationen. De ville inte beställa en taxi utan undrade på vilket sätt familjen i fråga var i en sårbar situation. Ändå är anvisningarna från flyktingförläggningarna att alla barnfamiljer är i en sårbar situation och ska få taxi.

Anvisningarna har varit att polisen ringer flyktingförläggningen de asylsökande ska till och förläggningen betalar för taxiskjuts för åtminstone familjer, men också andra i sårbart läge.

"Fråga om ett missförstånd"

Hos polisen i Böle uppger man att det bara är fråga om ett missförstånd. Ari Jokinen är en av utredningsledarna vid enheten som utreder asylsökningar och säger att polisen under måndagen gått igenom helgens händelser.

Nog sköter polismännen sitt jobb.

Kommissarie Ari Jokinen

- Det är fråga om ett missförstånd med de frivilliga, helt klart. Viljan att hjälpa är stor och ibland blir det missförstånd.

Beställer polisen alltid taxiskjuts åt barnfamiljer?

- I princip jo, lite beroende på fallet. Men nog sköter polismännen sitt jobb.

Frivilliga bär ansvaret

I Facebookgruppen som koordinerat frivillighjälpen utanför polishuset går ändå diskussionen het om att flera frivilliga råkat ut för liknande problem. De frivilliga berättar bland annat att de råkat på flyktingar som fått anvisningar om att ta sig till Lahtis, men bara har fått en karta över Lahtis som hjälp, tillsammans med anvisningar om vilka tåg som går dit - på finska.

Det talas också allmänt om ovänlighet och attitydproblem hos enskilda poliser vid asylutredningen, även om samarbetet i stort sett uppges ha gått bra.

Ber vi om taxiskjuts kan svaret vara att flyktingarna nog klarar sig själva.

- Det finns bra poliser på plats, samarbetet med väktarna går bra och när vi kontaktar den högre ledningen funkar allt också fint, säger Kantoniemi.

Men hon menar att de individuella skillnaderna mellan poliserna är stora och att det finns luckor i ansvaret kring de asylsökande.

- Ber vi om taxiskjuts för någon kan svaret vara att den sortens hjälp inte hör till deras uppgifter, att det inte står i anvisningarna de fått, att flyktingarna nog klarar sig själva, säger Kantoniemi.

Röda korset: "Samarbetet fungerar bra"

Röda korset i Helsingfors och Nyland gick i går ut med ett meddelande att de söker frivilliga att hjälpa till vid just polishuset i Böle.

- De asylsökande behöver vatten och mat men också guidning och anvisningar för hur de ska ta sig vidare. Främst handlar det om att vara på plats och finnas till hands, säger Ari Hakala, Röda korsets organisationschef för Helsingfors och Nylands distrikt.

Har ni fått någon officiell inbjudan från polisen för att hjälpa till just vid polishuset?
- Nej, det här är nog ett helt självständigt beslut, vi ställer upp där det verkar behövas och just nu verkar det vara Böle polisstation. Vi är där åtminstone den här veckan, sedan ser vi vad behovet är.

Röda korset i Helsingfors och Nyland har i nästan två veckor varit närvarande vid polishuset, liksom Helsingfors församlingar. Hakala uppger att samarbetet med polisen har fungerat smidigt.

- Det är klart att myndigheterna är under stor press och har bråttom, men vi tycker det har gått bra.

Det är frustrerande att polisen och myndigheterna skulle få hjälp av både församlingarna och Röda korset om de bara bad om det.

Nina Kantoniemi, frivillig

Också de frivilliga som varit aktiva vid polishuset utan att höra till någon takorganisation håller nu på att flytta sin verksamhet till Röda korset i stället, så att hjälpen ska kanaliseras genom en officiell organisation.

- Vi vet att myndigheterna är överbelastade, situationen på flyktingförläggnignarna är kaotisk, säger Kantoniemi.

- Det som ändå är frustrerande är att polisen och myndigheterna skulle kunna få mer hjälp av både församlingarna och Röda korset om de bara bad om det. Det finns många som vill hjälpa, säger Kantoniemi.