Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hon hittade sin fars länge hemligstämplade passion

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 09:26.
Emelie Enckell har skrivit boken "Olof Enckells liv i centrum av en kulturepok"
Bildtext Emelie Enckell har skrivit boken "Olof Enckells liv i centrum av en kulturepok"
Bild: Yle/Nilla Hansson

Emelie Enckell har skrivit en bok om sin far litteraturprofessorn, författaren och kritikern Olof Enckell. Hon blev häpen över den passion hon mötte på ÅA:s arkiv

När Emelie Enckell kom till Åbo Akademis handskriftsavdelning för att beställa fram material som hade med hennes far, litteraturprofessorn, författaren och kritikern Olof Enckell att göra, blev hon häpen. Det visade sig att det fanns en omfattande samling med brev till och från Ulla Bjerne.

Emelie hade alltid vetat att Ulla Bjerne var viktig för hennes far och att han hade högaktat henne mycket, men hon anade ändå inte den passion hon mötte i breven. De hemligstämplade dokumenten handlade alla om Olof!

Hon insåg att faderns liv och värv omspände en hel kulturepok

När Emelie Enckell i samband med sin mors, Dagmar Enckells, död plöjde igenom hennes välskrivna dagböcker och brev för att ge ut en liten pamflett insåg hon att hon också måste skriva om sin far.

Hans liv omspände en hel kulturepok och två världskrig. Han var i nyckelposition, både som kritiker och som en del av den modernistiska rörelsen. Och senare som litteraturprofessor.

Boken om Olof Enckell
Bildtext Boken om Olof Enckell
Bild: Yle/Nilla Hansson

Olof Enckell var i nyckelposition i den finlandssvenska litterära modernismen

Utan Olof Enckells röst i debatterna och recensionerna hade kanoniseringen av den finlandssvenska modernismen sannolikt både dröjt och blivit mindre uppmärksammad.

Olof Enckell hade som kritiker och debattör en framträdande och diplomatisk roll i dialogen mellan det nya och det äldre i finlandssvensk litteratur.

Modernismen inom litteraturen tog sig uttryck under olika tider i olika länder. Den finlandssvenska modernismen var en tidig sådan också i internationella jämförelser.

Olof Enckell insåg mycket tidigt dess betydelse inom samtida litteratur. Han var dessutom nära vän till Gunnar Björling, Elmer Diktonius och sin egen bror Rabbe Enckell. Han var själv en av de mest aktiva bakom modernisternas viktigaste organ, tidskriften ”Quosego”.

Senare skrev han också doktorsavhandlingen ”Esteticism och nietzscheanism i Edith Södergrans lyrik”, och undersökningarna ”Den unga Hagar Olsson” och ”Den unge Diktonius”.

Diplomingenjören blev humanist

Emelie Enckell är diplomingenjör och har arbetat med vatten- och miljöfrågor i sitt arbetsliv. När hon gick i pension inledde hon en ny karriär som litteratör och översättare.

Boken om hennes far, Olof Enckell, är det mest omfattande hon har skrivit. I arbetet med den har hon haft stor nytta av sina föräldrars dagböcker, brev och gästböcker.

Också de många fotografierna och konstverken som finns i boken kommer från familjens privata samlingar.

En sann intellektuell

När Olof Enckell som ung gymnasist i Helsingfors fick en lärare som hette Gunnar Björling började en livslång vänskap. Det blev förmodligen också en slags startpunkt för Olof Enckells livslånga och levande intellektualitet. En på djupet ärlig intellektualitet som han utmanade ännu i sin yttersta ålderdom, då han redan var bunden till sin säng.

Då uppstod en kritisk och uppenbarligen för bägge parter betydelsefull brevväxling med vännen och professorn i filosofi Georg Henrik von Wright. Att brevväxlingen mycket handlade om filosofen Ludwig Wittgenstein gör den inte mindre spännande.

Emelie Enckell är mor till den uppmärksammade dramatikern och regissören Milja Sarkola.

Mer om ämnet på Yle Arenan