Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Diakonichef vill sätta stopp på polarisering i asylfrågan

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 07:05.
Demonstration mot immigration i Torneå 19 september 2015.
Bildtext Demonstration mot immigration i Torneå 19 september 2015.
Bild: Lehtikuva/Jyrki Nikkilä

Invandrarkritiska åsikter är allt oftare på tapeten i form av demonstrationer och angrepp mot asylsökande. Vi vill diskutera med de kritiskt inställda så att ingen blir marginaliserad, säger diakonichef Teemu Hälli.

- Jag är ledsen över att människor drivs till marginaler och polariseras. Också att diskussionen sedan går vidare från det utgångsläget. Vissa åsikter är fel. Det kommer vi inte över. Att hota eller att skada en medmänniska är alltid fel. Men det hör till i ett öppet samhälle att man kan diskutera och tillsammans skapa ett nytt Finland, säger Hälli.

I Lahtis angreps en buss med flyktingar av fyrverkerier och senast under veckoslutet demonstrerades det mot ytterligare en flyktingförläggning i Åbo. Samtidigt planerar privatpersoner att patrullera i Halikko, för att skydda den finska befolkningen mot asylsökande.

Hälli, diakonichef för Åbo Diakonicenter, vill nu se att alla bemöts på samma sätt. Oavsett åsikt.

- Vi måste modigt möta dem. Vi vill diskutera med dem som har starka, kritiska känslor mot andra kulturer och asylsökande. Det kommer att vara svårt och i början kommer det mest att handla om att lyssna på dem, men så småningom blir det en dialog. Det är ett arbete som redan länge gjorts i församlingarna, säger Hälli.

Hälli vill inte lyfta fram främlingsfientliga åsikter

Själv har Hälli redan mött invandrarkritiska grupper i samband med sitt arbete för asylsökande. Det kan kännas överväldigande att möta den våg av starka, till och med aggressiva åsikter, men det måste finnas rum för diskussion.

- Vi vill själva bidra till att skapa fred i vårt samhälle. "Saliga de som håller fred" (red.anm. Matt 3:5-11), vi vill lyssna på och bemöta de som är av annan åsikt än vi. Också de som har väldigt starka åsikter, som jag inte håller med om. De har också ett människovärde. Vi måste försöka förstå dem, säger Hälli.

Diakonichef Teemu Hälli
Bildtext Diakonichef Teemu Hälli vill se diskussion med de som förhåller sig kritiskt till asylsökande.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Att lyfta fram fientliga åsikter är det ändå inte frågan om.

- Vi vill erbjuda dem möjligheten att få mer information och möta det som känns främmande. Kanske till och med ändra deras åsikt, konstaterar Hälli.

Är målet då att omvända de invandrarkritiska åsikterna?

- Vårt mål är att göra fred. Det att man inte kan respektera sin medmänniska och till och med bemöter dem med våld, det vill vi få slut på. Det är en lång process. Vi vill att man ska sluta tala om skillnaderna mellan de olika kulturerna och istället fokusera på det som vi har gemensamt, vilket sist och slutligen är ganska mycket, säger Hälli.

"Vi lär oss av varandra"

Att asylsökandeläget i Europa och Finland är något som väcker starka åsikter är det ingen fråga om, men enligt Hälli är finns det för lite faktabaserade argument med i diskussionerna idag.

- Samhället går ut på att vi diskuterar och gör beslut tillsammans. Vi lär oss av varandra. I dagens läge är ovetskap det största problemet. Alla har åsikter gällande asylsökande, men riktig information finns det tyvärr för lite av, konstaterar Hälli.

Några praktiska arrangemang är inte ännu planerade och Hälli kan inte heller berätta om hur Diakonicentrets insats kommer att se ut.

- Vi är ännu i startgroparna. Så som jag ser det så är diakoniarbetet vår allas uppgift, att föra vidare kärleken ut i världen. Visst finns det flera instanser som gör samma arbete och jag uppmanar alla att älska sin medmänniska. Allt vad du vill att din granne ska göra för dig, ska du också göra för den, säger Hälli.