Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå centrum måste få mer liv för att inte dö bort

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 10:10.
Borgå torg
Bildtext Nya idéer behövs för att göra Borgå centrum trvisammare
Bild: Yle/Lone Widestam

Både företagare och invånare försvinner från stadskärnan – Borgå centrum dör sakta men säkert ut.

Ett torg behöver liv och rörelse. Just nu ser Borgå centrum mer ut som ett museum från 70-talet, konstaterar stadsplaneringschef Eero Löytönen. Det är knappt något som gjorts på 30 år.

- Jag tycker att det ser ganska tråkigt ut, säger Löytönen där han står på torget och tittar sig omkring. Området kring torget ger en dålig bild av Borgå som annars är en attraktiv stad.

Byggnaderna runt torget är i dåligt skick och allt fler lokaler står tomma. Centrum, som det nu ser ut, lockar varken företagare eller invånare och vi är alla överens om att något borde göras omedelbart, säger han.

Stadsplaneringschef Eero Löytynen
Bildtext Eero Löytönen anser att centrum måste vara attraktivt. Handel, lättillgängligt och mera bilplatser är en bra början.
Bild: Yle/Lone Widestam

Området kring centrum måste bli attraktivt och företagen måste få lönsamhet. För tillfället står flera lokaler tomma kring centrum, hyran är helt enkel för hög. Niklas Montonen, som så gott som dagligen besöker torget, instämmer.

- Hyran är ett stort problem i Borgå. Att försöka få samma hyra här i Borgå som i Helsingfors lyckas inte, säger Montonen.

Ett levande centrum är allas ansvar

För att få ett levande centrum krävs människor. Staden skall också vara trivsam och omgivningen skall vara vacker. Vi vill helt enkelt träffa folk då vi går på stan, berättar Susanne Dahlqvist från föreningen Borgå levande centrum.

Föreningen samlar ihop både fastighetsägare, representanter från Borgå stad – både politiker, tjänstemän, företag och företagarföreningar för att diskutera hur ett levande centrum ser ut. De för sedan fram sina idéer till beslutsfattarna.

Lokaler gapar tomma
Bildtext Flera lokaler gapar tomma
Bild: Yle/Lone Widestam

- Dessutom ordnar vi olika evenemang eftersom de hämtar människor till staden. De gynnar i sin tur också företagen i centrum som är i behov av kunder, berättar Dahlqvist.

Alko och bageri står på önskelistan

Det skulle också behövas flera bostäder till Borgå centrum eftersom människor helst rör sig i närheten av sin bostad.

- Vi borde få flera invånare i mitten av centrum i Borgå för att få den köpkraft som många butiker behöver, säger Dahlqvist. Också Alko i centrum finns med på Borgåbornas önskelista.

På Niklas Montonens önskelista står ett bageri med riktigt gott bröd och ett kvällstorg.

- Största delen av dem som bor i Borgå centrum jobbar någon annanstans och torgförsäljarna packar ihop redan vid två tiden, så därför skulle jag gärna vilja ha ett kvällstorg som öppnar klockan sex och har öppet till åtta, tycker Montonen.

Östnyländska nyheter: Hur få liv och rörelse i Borgå centrum? - Spela upp på Arenan