Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regn förstör spannmålsskörd

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 07:38.
Martin Edman, spannmålsjordbrukare i Övermalax.
Bildtext Martin Edman, spannmålsjordbrukare i Övermalax.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Hösten är här med sitt ostadiga väder. Men spannmålen är inte skördade ännu - långt ifrån. Martin Edman i Övermalax har nästan allt vete kvar ute på åkrarna.

Martin Edman i Övermalax har bara fått in halva skörden ännu. Vete har längst växtperiod och är därför den hårdast drabbade grödan.

Vetekorn i handen på Martin Edman.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Du ser att fröna är ganska stora. Det betyder att vattenhalten är hög. Du kan smaka och se så märker du att de är mjuka. Det ska de inte vara. Kornen ska vara hårda, säger Martin Edman.

Halva skörden ute på åkern

Martin Edman har 60 hektar spannmålsodlingar, varav drygt 30 hektar vete. 28 hektar står ännu oskördat på åkrarna.

Martin Edman och Christian Storm vid skördetröskan som stått stilla en vecka.
Bildtext Martin Edman och Christian Storm vid skördetröskan som stått stilla en vecka.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Om det är för blött så går det inte genom tröskan. Agnarna skiljer inte från kornen. Och dessutom kan man tvingas sätta 50 euro per ton i torkning. Och det är inte så trevligt om gårdspriset är 120-130 ton. Så det går inte riktigt ihop ekonomiskt, säger Martin Edman.

Låga världsmarknadspriser pressar dessutom på. Läget är besvärligt, säger Fredrik Grannas, ombudsman på Österbottens svenska producentförbund.

- Skördearbetet kom igång flera veckor försenat. Vi är nu lite över halvvägs. Mycket kommer att förbli oskördat, säger Fredrik Grannas.

Fredrik Grannas på Svenska lantbruksproducenters centralförbund.
Bildtext Fredrik Grannas på Svenska lantbruksproducenters centralförbund.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Oro bland jordbrukarna

Världsmarknadspriset på spannmål är lågt och lönsamheten är redan satt under stark press. Det här är den andra dåliga hösten i rad.

- Blir det riktigt svårt så måste man ju avverka en del skog eller sälja hela skiftet, säger Christian Storm som äger skördetröskan tillsammans med Martin Edman.

Men där är vi inte ännu?

- Nej, det är vi inte. Men jag tror nog att det finns många därute som nu funderar på varifrån pengarna ska tas, säger Christian Storm.

Korn är skördat till allra största delen. Havre har man också kunnat ta in till stora delar medan ryps, precis som vete, fortfarande är oskördat till stor del.

Regn förstör spannmålsskörd

1:21