Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assads framtid delar presidenterna

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 09:42.
Obama och Putin möttes i FN
Bild: EPA/SERGEI GUNEYEV /RIA NOVOSTI / KR

Ryssland och USA:s presidenter Vladimir Putin och Barack Obama träffades på måndagen för första gången på två år. Båda parterna beskrev mötet som konstruktivt men ingen lösning är i sikte i fråga om krisen i Syrien.

Barack Obama och Vladimir Putin presenterade under sina anföranden vid FN:s generalförsamling planer över hur man skall tackla konflikten i Syrien, men de planerna stod i skarp kontrast till varandra.

Obama beskrev Syriens president Bashar al-Assad som en tyrann medan Putin ser Assad som en stabiliserande faktor i mellanöstern. Enligt Putin borde världssamfundet stöda Assad i kampen mot terroristgruppen IS.

Putin sa att han inte utesluter att Ryssland skulle utföra luftangrepp mot IS i Syrien, men att det inte är aktuellt att skicka marktrupper.

Båda två signalerade emellertid under sina tal en vilja att samarbeta för att lösa konflikten.

Konstruktivt men stelt möte

Ett första steg i ett eventuellt samarbete togs då de två presidenterna möttes i en och halv en timme under måndagseftermiddagen amerikansk tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP beskrev medlemmar inom den ryska delegationen mötet som konstruktivt medan en amerikansk tjänsteman kallade sammankomsten affärsmässig.

Barack Obama och Vladimir Putin skålade i New York den 28 september 2015.
Bildtext Obama och Putin skålade i samband med en lunch tidigare under måndagen.
Bild: EPA/CHIP SOMODEVILLA / POOL AFP OUT

Under den första halvan av mötet behandlade man läget i Ukraina och under återstoden kretsade diskussionen kring Syrien.

Efteråt konstaterade Putin att det nu finns en grund för ett fortsatt samarbete kring gemensamma problem.

Putin: Misstag att inte stöda Assad

Putin och Obama var överens om att en politisk förändringsprocess är nödvändig i Syrien men de var av fundamentalt olika åsikt om president Bashar al-Assads roll i fortsättningen.

- Vi anser att det är ett enormt misstag att vägra att samarbeta med Assad som tappert kämpar på hemmaplan mot terrorister, sade Putin.

I Vita Huset oroar man sig över att Rysslands aktivitet i Syrien snarare stärker Assad i hans kamp mot oppositionen, än stöder ansträngningarna att tackla det hot som Islamiska Staten utgör.

Enligt uppgift sade Obama till Putin under deras möte att det inte finns en hållbar väg mot ett stabilt Syrien så länge som Assad är kvar vid makten.

Diskussion om artikeln