Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare om Putins tal: Överraskande svagt

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 17:44.
Barack Obama och Vladimir Putin skålar efter tal inför FN:s generalförsamling.
Bild: EPA/UNITED NATIONS/AMANDA VOISARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Rysslands president Vladimir Putin gav ett överraskande svagt tal vid FN:s generalförsamling i New York, bedömer Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexanderinstitutet.

Enligt Smith kom USA och Kina ut som de riktiga stormakterna.

Forskaren Hanna Smith från Alexander-institutet.
Bildtext Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexandersinstitutet.
Bild: YLE/Johannes Tabermann

- Jag är faktiskt lite besviken över att Putins tal inte alls var aggressivt eller statsmannalikt, utan väldigt tjänstemannalikt. Han försvarade Ryssland och behandlade alla stora konflikter ur Rysslands synvinkel, men inte på ett mera allmänt och större plan, säger Smith.

Putin befann sig i en svår situation, enligt Smith. Flera ledare, bland annat Polens, hade talat före honom och så gott som alla hade i någon mån kritiserat Rysslands agerande på Krimhalvön.

Ryssland president Vladimir Putin talar under FN:s generalförsamling.
Bildtext Putin talade under FN:s generalförsamling i New York.
Bild: MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI/K

- De anklagade inte Ryssland öppet, men alla nämnde frågan. Många liknande aspekter bidrog till att Ryssland kanske inte kände sig så bekvämt i FNden här gången, säger Smith.

Ryssland fortsätter envisas

USA:s president Barack Obama och Putin möttes i går för första gången på länge. Med tanke på den världspolitiska situationen måste stormaktsledare också träffas och inte bara vara i kontakt per telefon, säger Smith. Det var kontentan av mötet.

Smith tror att Ryssland fortsätter att "envisas" över sin position i östra Ukraina och Syrien, och att backa nu är inte lätt.

Tror du på ett militärt samarbete mellan USA och Ryssland mot terroristgruppen IS?

- Teoretiskt är det möjligt, men praktiskt är det väldigt svårt. Tidigare försök till militärt samarbete mellan två stormakter har visat sig vara mycket svårt. Vanligtvis när koalitioner går in för att lösa en liknande konflikt så är bara en stormakt involverad. Ett samarbete är möjligt om hotet upplevs för stort.

Diskussion om artikeln