Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Fram för fånig motion!

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 13:15.
Johan Aspelin är Ulla från Söderkulla
Bildtext Johan Aspelin är Ulla från Söderkulla

Fantisera med hela kroppen, våga leka hur fånigt som helst. Det här är budskapet i det nyaste tillskottet till BUU-klubbens och Folkhälsans Hoppa på-kampanj.

Fysisk inspiration

Hoppa på handlar om rörelseglädje. I år har dagisbarn överallt i Svenskfinland fått lära sig nya lekar, delta i rörelsefester och, förstås, sjunga och dansa med i kampanjsången vars refräng påminner om att "alla sätt är bra och alla sätt är rätt". I kampanjmaterialet, som har spritts via TV, på Barnens arena och via rörelsekort som skickats ut, lär fåret Bärtil och hans vänner ut lekar att göra efter eller inspireras av till egna fysiska lekar.

Älgfantasier

I höst skruvas den här "alla sätt är rätt"-filosofin till ytterligare ett varv. Det är älgen Ulla från Söderkulla, tidigare östnyländsk mästare i terränglöpning (OCH dirigent för älgdamkören Brölarbrudarna), som i sin egen serie hittar på huvudlösa rörelselekar och uppmanar alla "kläppar och kalvar" att komma med. Lekarna är baserade på tidigare mycket okända Sibbo-ordspråk, som t.ex. "Hellre lealös än livlös". Det kan faktiskt vara väldigt roligt att rusa runt i skogen som en vettlös älg tills någon ropar "jägarn kommer!" Då gäller det att blixtsnabbt kasta sig på marken och se ut som en gren - eller kanske som en bärplockare som har somnat?

Våga vara fånig

Teamet bakom Ulla från Söderkulla vill uppmuntra också barn som är ovana vid att hitta på egna lekar att våga släppa loss. Det får bli hur fånigt som helst. När vi vågar fantisera med hela kroppen utvecklas både förmågan att uttrycka sig fysiskt och att skapa berättelser.

Hur man lurar en jägare, del 2 - Spela upp på Arenan

Alla avsnitt hittas på Barnens arena!

Mer om ämnet på Yle Arenan