Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Hockeykulturen är inte kvinnovänlig"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Vilja Päätalo skriver bloggen Mimmiliiga.
Bildtext Vilja Päätalo skriver bloggen Mimmiliiga.
Bild: Privat

Den inhemska hockeyligan försöker locka fler kvinnor till sina matcher, men enligt de kvinnliga fans vi pratat med kan lättklädda cheerleaders och den maskulina kulturen på läktaren skrämma bort hockeyälskare.

Ishockey är den populäraste idrottsgrenen i Finland, både bland kvinnor och bland män. Men ändå är det män som går på ishockeymatcherna. Kvinnor är en minoritet bland klientelet på matcherna och ligans officiella statistik talar klarspråk: 71 procent av de hängivna ligafansen i Finland är män.

Helsingfors IFK, Guld 2011
Bildtext 71 procent av de hängivna hockeyfansen är män.
Bild: YLE

Därför försöker den inhemska hockeyligan i år locka kvinnor till matcherna, bland annat genom att lyfta fram andra aspekter än själva spelet i sin marknadsföring.

– Matcherna är en plats där man träffar folk och visar upp sig själv. Dessutom kan alla trivas och ha det trevligt, trots att man inte är helt på kartan då det kommer till alla detaljer i själva spelet, säger hockeyligans PR-chef Antti Pärnänen.

”Äckligt maskulin”

Men är det här rätt sätt att locka kvinnor till matcherna, att fokusera på annat än själva spelet? Fanny Fröman har hållit på Esbolaget Blues enda sedan barnsben, och är säsongskortshållare sedan tio år tillbaka.

Ishockey är dessutom en väldigt fysisk idrottsgren och sportens image är väl lite grabbig

Hon säger att hon till och med känner sig som en minoritet bland de få kvinnorna på läktaren.

– Många kvinnor är inte ens där för att se på match, utan av andra orsaker. Som en kvinna med ett långvarigt intresse för sporten känner jag mig som en minoritet, säger hon.

Fröman håller inte med Antti Pärnänen om att miljön och omgivningen på hockeymatcherna skulle vara barnfamiljsvänlig, eller kvinnovänlig för den delen.

– Stämningen är ibland till och med äckligt maskulin. Ligan överlag skulle få en bättre stämpel om den skulle vara till för alla. Nu är den främst till för de som vill dricka öl, säger Fröman och bedyrar att det är värst på andra håll i landet. I Blues hemmahall i Esbo är det relativt lugnt.

Fanny Fröman
Bildtext Fanny Fröman har gått på Blues matcher sedan hon var sex år gammal.
Bild: YLE/ Albert Häggblom

En del av ligans kampanj för att locka fler kvinnor till matcherna är den nystartade bloggen Mimmiliiga (på svenska ungefär ”Tjejligan”).

Cheerleaders är ögongodis för män.

Den drivs av Vilja Päätalo och hittas på hockeyligans webbsida. Päätalo försöker lyfta fram orsaker till varför ishockey inte lockar kvinnor i lika stor utsträckning som män.

– Ligan lockar just nu män i åldern 20 till 50 år. Det här är deras värld, säger Päätalo.

Den grabbiga sporten

Enligt PR-chef Pärnänen handlar ishockeyns popularitet bland männen främst om att idrott och idrottande överlag traditionellt varit till för män. Därför är majoriteten av de som går på match fortfarande av det manliga könet, menar Pärnänen.

– Ishockey är dessutom en väldigt fysisk idrottsgren och sportens image är väl lite grabbig, säger han.

Daniel Grillfors ger sin motståndare en rejäl smäll.
Bildtext Ishockey är en grabbig sport, enligt Ligans Pr-chef Antti Pärnänen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

”Cheerleaders = ögongodis för män”

Något som både Päätalo och Fröman har irriterat sig på under årens lopp som hockeyanhängare är de lättklädda hejarklacksledarna, eller cheerleaders, som dansar i trappuppgångarna.

– Jag undrar varför de ska vara klädda så där då ingen annan i hallen är klädda så, säger Fanny Fröman.

Varför har ni cheerleaders på matcherna, PR-chef Antti Pärnänen?

– Vi har dem bland annat för att många kvinnor kan vara mer intresserade av de som dansar än av själva spelet, men visst är det också ögongodis för män.

Bildtext Matchdags.
Bild: YLE/Sandra Suominen

Bloggare Vilja Päätalo säger att hon respekterar de som dansar, då de ofta gör det på frivillig basis och utan lön, men i grund och botten är hon emot konceptet.

– Jag är orolig för att någon liten flicka går på match och tänker att det där är kvinnornas plats och uppgift i hockeyhallen, säger Päätalo.

Mer om ämnet på Yle Arenan