Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fem sätt budgeten känns i plånboken

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 14:03.
Tom plånbok
Bildtext Tömmer regeringens budgetförslag din plånbok? Vi har kollat på några livssituationer.
Bild: Bild: YLE/Arja Lento

Regeringen har igår lagt fram sitt slutliga budgetförslag där man vill ersätta nedskärningarna i tilläggen för övertid och söndagsarbete med en 30 procents nedskärning i semesterpenningen.

Lönetagarna är de som har legat i fokus i förhandlingarna om var man vill spara för att få Finland på fötterna igen.

Men det är absolut inte bara de som jobbar som drabbas av besparingarna från och med nästa år. Alla ska delta i talkot och också de minst bemedlade kommer att känna av besparingarna i plånboken.

Här är några exempel på hur budgetförslaget kan komma att inverka på din ekonomi:

Ifall du är studerande

Studiepenningen kommer inte att indexjusteras framöver. Vad betyder det här då? Jo, eftersom tjänster och produkter blir dyrare för varje år har också bidragen justerats i relation till priserna. Din hyra justeras antagligen uppåt med jämna mellanrum, men bidraget kommer att hållas där det är nu.

Man strävar efter att studiepenningen, bostadsbidraget och studielånet skall vara minst 1100 euro i månaden.

Ifall du är ung och arbetslös

Den så kallade ungdomsgarantin har garanterat dig, som är under 25 eller har blivit utexaminerad innan du fyller 30, en arbetsplats eller fortsättningsstudier ifall du gått sysslolös i tre månader. Garantin kommer att skäras ner till en sjättedel.

Hädanefter kommer man bara att kunna garantera fortsättningsstudier för de som just avklarat grundutbildningen.

Ifall du är småbarnsförälder

Det kommer att göras nedskärningar i föräldradagpenningen. Med barnbidraget går det precis som med studiepenningen. Bidraget kommer alltså inte att indexjusteras.

Och så till de besparingar man har diskuterat mest om:

Ifall du är arbetstagare

Trettondagen och Kristi Himmelsfärdsdag kommer framöver vara obetalda semesterdagar. Det här betyder i praktiken att du inte får lön ifall du är ledig de här dagarna. Det betyder också att du inte får söndagstillägg ifall du jobbar då.

Ifall du blir sjuk betalas ingen lön för den första dagen du är ledig. Upp till åtta sjukdagar därefter betalas 80% av lönen.

Semestern begränsas till 6 veckor per år och semesterpenningen blir lagstadgad vilket betyder att alla kommer att ha rätt till den. Penningen kommer dock att få ett maxbelopp som kommer att innebära att de flesta får 30 procent mindre än tidigare år.

Ändring 29.9.2015: Skärtorsdag har ändrats till Kristi Himmelsfärdsdag.

Mer om ämnet på Yle Arenan