Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga statliga pengar till riksåttan i Österbotten

Från 2015
Uppdaterad 29.09.2015 16:21.
Riksväg 8 i Karleby.
Bildtext Arkivbild: Riksväg 8 i Karleby.

En rad österbottniska vägprojekt blev utan pengar i förslaget till nästa års statsbudget. Längs riksåttan är det bara vägprojekt i anslutning till Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki som får pengar.

Det blev inga pengar i förslaget till statsbudget 2016 till förbättring av riksåttan på sträckan i Vassor-Kärklax, inte heller i Karleby för den södra leden vid Heinola-området.

Hamnvägsprojektet i Jakobstad, dvs en väg från riksåttan förbi Granholmens industriområde till den rondell som byggs för tillfället, blev också utan pengar.

- Vi jobbar trots allt vidare på att försöka få 300 000 euro i planeringspengar för Jakobstads Hamnväg till 2016, säger direktör Jarl Sundqvist vid Österbottens handelskammare.

De enda vägprojekt i anslutning till riksåttan som får pengar är de korsningar och vägar som behövs för Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki. Totalt beräknas det projektet kosta 22,5 miljoner euro 2016-2017.

Elektrifiering av banan Bennäs-Alholmen får pengar

Elektrifieringen av järnvägsbanan från Bennäs ut till Alholmens hamn får finansiering nästa år. Det här är ett tvåårigt projekt med betoning på 2016, totalt kostar det 4 miljoner euro. Godstransporterna ut till hamnen blir smidigare eftersom inga lokbyten från ellok till diesellok behöver göras efter att banavsnittet elektrifierats.

Kvarkentrafiken finansieras

Kvarkentrafiken får sin resterande finansiering för perioden 2014-2016, det betyder 250 000 euro i statligt stöd för trafiken.