Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jeanette Björkqvist: Rätten till sexualitet

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 13:49.
Jeanette Björkqvist är en av Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Jeanette Björkqvist
Bild: Susanna Vainioranta

Det är nedslående att plöja igenom rättegångsmaterial från de fall av människohandel med sexuella förtecken som ägt rum i Finland.

De flesta fallen var förstås bekanta från medierapporteringen.

Två unga estniska kvinnor med olika grader av utvecklingsstörningar, en rumänsk tonåring, modellagenturen där både finländska och utländska kvinnor exploaterades grovt.

Samtliga av dessa slutligen dömda som människohandel, bland annat för att de var så väldigt grova.

Bekanta var också fallen som inte dömts som människohandel, utan som koppleri. Nigerianskorna, den tjeckiska kvinnan, hotade estniskor …

Ändå går insikterna om alla de här djupare då du på heltid sitter med ett researcharbete till en pjäs om människohandel i Finland. När du i månader sitter och försöker förstå mekanismerna bakom hur kvinnor dras in i brottslighet med sexuella förtecken. När du i månader plöjer igenom de grova detaljer som finns att tillgå.

Några fakta

• 2,5 miljoner människor befinner sig enligt FN i en människohandelssituation. Unicef har uppskattat att 1,2 miljoner människor årligen blir offer för människohandel.

• 140 000 människohandelsoffer utnyttjas dagligen för sexuella ändamål, bara i Europa. Det är nästan lika många människor som det bor i Åbo.

•Människohandel omfattar rekrytering, transport, hysande eller mottagande av personer. Processen bygger på hot, bruk av våld eller andra former av tvång, bedrägerier eller utväxling av pengar eller förmåner. En eller flera personer har kontroll över offret och deras avsikt är att utsätta hen för någon form av utnyttjande (sexuellt, tvångsarbetet, slaveri etc).

Så som att hundratals män köpt sex av de två estniskorna, en del efter att i sina egna forum ha utvärderat kvinnan som ”märklig, men analsexet är så bra att det lönar sig att gå fler gånger”.

Så som att en sexton år gammal rumänsk flicka som inte pratar några språk köpts av hundratals män i bilar kring Aleksis Kivi-gatan.

Så som att en tjeckisk kvinna på ett hotellrum köpts av en rad män, varav de flesta velat förnedra henne på de mest brutala sätt.

Och sedan, i slutändan, insikterna om att allt detta har gjorts av finländska män, som vi vet så väldigt lite om.

Ett halvt år efter att pjäsen ”Kvinna till salu” haft premiär publicerades en undersökning inom ramen för EU-projektet ”Stopp Traffic”, som bland annat inbegrep ett nätupprop i fem medlemsländer, Finland bland dem. Det var ingen vetenskaplig undersökning men svaren gav ändå någon form av uppfattning om vem det är som köper sex.

Sammanlagt 544 svarade på enkäten, 208 av dem uppgav sig vara sexköpare.

Och av svaren kan man skapa följande sexköparprofil: Han lever i ett parförhållande (56 procent), bor i en stor stad (61 procent), tjänar bra (40 000–60 000, eller mer), hittar vanligtvis sin kvinna på nätet och genomför akten i en privat bostad.

Han visar inga starka empatiska tendenser: bara en femtedel av männen uppgav att de övervägt att larma myndigheterna då de sett tecken på att kvinnan inte prostituerar sig frivilligt.

I samband med enkäterna gjordes också försök till kvalitativa intervjuer med de sexköpare som tagit kontakt. Det lyckades i Bulgarien och Litauen, där männen bland annat förklarade att de köper sex för att förverkliga fantasier, för att de vill testa sin sexualitet och för att tanken på en prostituerad fascinerar.

I Finland ställde inte en enda av de 208 upp på intervju, trots tappra försök och fullständig garanti på anonymitet.

Varför männen valde att gömma sig förblir en gåta. Ändå är det en av de intressanta sakerna som blir kvar i handen av den här enkäten. För när vi pratar om sexköp, om prostituerade, om sexhandelsoffer så hör vi nästan aldrig honom.

Han finns, i egna bloggar och i diskussionsforum på nätet. Men han står aldrig upp som sig själv för att förklara sin rätt att köpa sex, en rätt som enligt "Stop Traffick"-utredningen tydligen är så stark att den kör över tanken på att slå larm också då man ser att någon kvinna verkar fara illa.

Det är den här rätten som gjorde att både den första och den andra estniskan med utvecklingsstörning hade hundratals kunder.

Det är den rätten som gjorde att den rumänska tonårsflickan som tvingades prostituera sig på Aleksis Kivi-gatan likaså hade hundratals kunder.

Det är den rätten – som en ansiktslös skara sexköpare anonymt vill hålla fast vid – som vi borde diskutera öppnare.

För det är finländska män som köper sex – inte bara av till synes frivilliga och villiga kvinnor utan också av kvinnor med utvecklingsstörning och av tonåriga rumänskor på gator i Helsingfors. Det är finländska män som i polisförhör förklarar att ”När kuken står slutar hjärnan fungera.” så i det skedet spelar det inte längre någon roll om han ser att handelsvaran verkar fara illa.

Det är finländska män som i polisförhör förklarar att ”När kuken står slutar hjärnan fungera.” så i det skedet spelar det inte längre någon roll om han ser att handelsvaran verkar fara illa.

Och det är också finländska män som ville ha så brutalt analsex med en psykiskt sjuk tjeckisk kvinna att hennes slutarmuskel skadas.

Sedan är det förstås också det finländska rättssystemet som bedömer att de skador tjeckiskan fick av dessa brutala akter är beklagliga, men ett resultat av kvinnans eget val. Det var ju hon som valde att prostituera sig för att få ihop pengar – pengar som hon behövde för att få tillbaka sina fyra omhändertagna barn i hemlandet.

Jeanette Björkqvist

Skribenten arbetar som journalist på Hufvudstadsbladet och bistod under åren 2012–14 Svenska teatern med bakgrundsarbetet till dokumentärföreställningen Kvinna till salu. Hon har bl.a. belönats med EU:s journalistpris 2010, Midaspriset 2011, finlandssvenska dramatikerpriset 2014 och Fredrika Runebergs-stipendiet 2015. Medverkar också i Radio Vegas fredagspanel Eftersnack.

Kvinna till salu sänds i Radio Vega onsdag klockan 21.05. Klockan 22.15 följer en direktsänd diskussion om människohandel och prostitution.

Om du vill dela med dig av de tankar och känslor som föreställningen eller den här kolumnen väcker hos dig är du välkommen att delta i den chatt som öppnar på svenska.yle.fi kl 21 ikväll.

Mera info och möjlighet att ladda ner programbladet

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan