Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SJK på väg mot toppen – dåraktighet ger resultat

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Chefstränare, SJK
Bildtext Simo Valakari trivs fantastiskt bra i SJK.
Bild: YLE

I sju år har Seinäjokiklubben SJK funnits på den finländska fotbollskartan. Klubben som steg från ruinerna av TP-Seinäjoki och Sepsi-78 kan fortfarande ta ligaguldet.

Huvudarkitekterna bakom framgången är klubbens ordförande, affärsmannen Raimo Sarajärvi och chefstränaren Simo Valakari.

– Vi började med att bygga stenfoten som består av goda förhållanden och spelarutveckling, säger Sarajärvi. Vid sidan om har vi stärkt ekonomin.

Sarajärvi har sett till att de ekonomiska tillgångarna har investerats klokt. För det mesta i fastigheter som är Sarajärvis starka område.

Vi har haft en frihet och dårskap inom klubben som har gett mig friheten att pröva på en massa saker.

― Simo Valakari

Sarajärvi har dessutom ett förflutet som spelare i både TP-Seinäjoki och Sepsi. En detalj som är mycket viktig eftersom han också förstår den idrottsliga biten.

– Han känner spelet, spelarna och klubbens anda. Det har varit otroligt fint att jobba inom SJK, berättar Valakari.

"Stor besvikelse om inte tar guld"

Valakari kom själv till SJK säsongen 2012 då laget, som startat från division 2, ännu spelade i division 1.

– Jag har fått bygga det lag som jag har velat. Vi har haft en frihet och dårskap inom klubben som har gett mig friheten att pröva på en massa saker.

SJK förlorade på måndagen mot HIFK borta. Förlusten betydde att SJK inte längre har guldet i egna händer utan måste hoppas på att RoPS förlorar under de sista omgångarna.

– Visst är det en stor besvikelse om vi inte tar guld, konstaterar Sarajärvi. Vårt primära mål är visserligen att få spela internationella matcher i Europa. Om vi inte vinner mästerskapet nu så tar vi det nästa säsong.