Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Chatt om trafficking

Från 2015
Uppdaterad 12.03.2021 14:09.
Jeanette Björkqvist och Eva Biaudet
Bild: Yle/Jessica Edén

30.9 sände Radio Vega en radioversion av Svenska Teaterns uppmärksammade och prisbelönta föreställning Kvinna till salu, som handlar om människohandel och prostitution.

Vi ville gärna höra vilka tankar föreställningen väckte hos vår publik och försöka besvara de eventuella frågor som uppstod.

Efter föreställningen ordnades en direktsänd diskussion med riksdagsledamot Eva Biaudet, skådespelaren Anna Hultin, journalisten Jeanette Björkqvist och kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson i studion.

I chattfältet kan du läsa ett sammandrag av diskussionen och läsarnas kommentarer.

Chatten är inte längre tillgänglig.

Kvinna till salu

Pjäsen Kvinna till salu bygger på ett stort material som består av bakgrundsintervjuer och material från flera finländska rättegångar där åtalen gällt människohandel eller brott med drag av människohandel.

De som åtalats har gjort sig skyldiga till brott med väldigt grova drag. Offren har bl.a. varit utvecklingsstörda kvinnor och minderåriga.

Pjäsen är alltså helt dokumentär till sin karaktär och beskriver verkligheten som den har sett ut i de undersökta fallen.

I centrum står ”Katja”, vars historia visserligen är fiktiv men bygger på ett stort antal liknande fall. Hon får ge röst åt alla de kvinnor som råkat ut för den här typens brottslighet och är alltför traumatiserade för att kunna intervjuas.

Arbetsgruppen bakom Kvinna till salu bestod förutom av Jeanette Björkqvist också av regissören Marcus Groth och skådespelarna Anna Hultin och Niklas Åkerfelt.

"Människohandel är precis det som termen gör gällande: en handel där levande människor säljs som produkter. De säljs av utomstående personer, som arbetar i mindre och större organiserade nätverk. De är i olika grader fråntagna sina grundläggande rättigheter och de är kuvade samt förtryckta, både psykiskt och fysiskt. De kan ha gett upp, eller så har de anpassat sig till sitt öde, eller så har de aldrig haft något alternativ."

(ur Svenska Teaterns programblad)

Läs Jeanette Björkqvists kolumn om sitt arbete med Kvinna till salu.

Kvinna till salu

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan