Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad betalade bort 70 miljoner i skuld

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 10:49.

Nästan 70 miljoner har Jakobstad betalat bort i skulder. Pengarna som staden fick vid försäljningen av energiverket är därmed borta. Nu är frågan hur Jakobstad ska undvika att hamna i en ny skuldspiral.

Vid årsslutet 2013 var staden Jakobstads skulder uppe i hisnande 111 miljoner euro. Jakobstad tillhörde de mest skuldsatta städerna i landet.

Den höga skuldsättningen ledde slutligen till att staden sålde energiverket och affären gav stadens kassa nästan 70 miljoner euro. Pengarna har gått till att avkorta stadens skulder som nu har krympt till 43 miljoner.

När skuldberget pikade år 2013 var varje jakobstadsbo skyldig 5 660 euro. Nu efter den massiva amorteringen är skulden per invånare nere på 2 200 euro. Det är under landets medeltal som ligger på 2 700 euro.

Stadskamrern ändå bekymrad

Jakobstads skuldutveckling 2003 - 2013
Bildtext Jakobstads skuldutveckling 2003-2013

Stadskamrer Jonny Wallsten är ändå bekymrad när han tittar i backspegeln. Åren 2003 till 2013 i Jakobstad betecknar han som en skuldspiral. I periodens början var staden inte långt från genomsnittet, men sedan galopperade skulderna iväg för att nå rekordhöga 111 miljoner på bara tio år.

Sedan kom energiverksförsäljningen och politiker i fullmäktige sade att nu har staden fått andrum. Men grundproblemet har inte försvunnit. Driften är inte i balans och stora investeringar väntar. Det finns hotbilder, säger Jonny Wallsten.

- Frågan är om skuldsättningen fortsätter och till och med ökar mera än under de senaste åren.

Driften är utmaningen

Stora investeringar väntas i skolnätet, alltför lite satsas på fastighetsunderhåll och social- och hälsovårdens kostnader hålls inte inom ramarna.

- Årsbidraget borde motsvara investeringarna och dit har vi lång väg i Jakobstad. Skuldspiralen hotar alltså dra igång igen.

Som kamrer tar han fram siffror och ger underlag, ger också råd ibland, men det är politikernas sak att fatta besluten, säger Wallsten.