Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojopolitiker: Flytta daghemmet Laban till Gunnars

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 17:54.
Daghemmet Laban i Lojo
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det är en mycket lyckad lösning att flytta de svenska daghemsbarnen i Lojo centrum till daghemmet i Gunnars. Det säger svenska utbildningssektionens ordförande Roger Weintraub (Saml.).

Svenska utbildningssektion behandlade frågan på sitt möte igår (29.9).

Hur Lojo ska lösa bristen på dagisplatser för svenska barn har ältats redan i två år.

"Virkby är för långt borta"

Daghemmet Laban i Lojo centrum är för litet och många föräldrar har varit missnöjda med planerna på att flytta barnen i centrum till Virkby.

- Det finns föräldrar som har sagt att de flyttar från Lojo om de först måste köra 10 kilometer åt fel pendlingshåll med sina barn. Det är här nog en bra kompromiss, säger Weintraub.

Det är bara 3 kilometer mellan daghemmet Laban och daghemmet i Gunnars.

Finska barnen flyttar

Tackvare att huset Ojaniittu blir klart våren 2016 flyttar flera enheter på den finska sidan. I samband med det blir dagislokalerna i Gunnars tomma.

- Där har vi plats för 63 barn och då 44 flyttar från Laban finns det till och med plats för mera barn, säger Weintraub.

Han berättar att han och sektionens vice ordförande Björn Heir från SFP besökte daghemmet i Gunnars och kunde se att det var i snyggt skick.

Kostar inget extra

Det goda med planerna är också att det inte kostar något extra för Lojo stad. Tvärtom kanske eftisbarnen nu kan flytta ut ur de hyrda lokalerna i Åsvalla in i Laban.

Också Hiiden opisto kan få plats i gamla Laban, men inga beslut har fattats ännu om vad som händer med Laban.

- Jag har hela tiden sagt att det måste finnas lösningar där man använder sig av stadens egna fastigheter, säger Weintraub.

Han berömmer också Merja Kuusimurto, chefen för småbarnsfostran, som har kommit med förslaget.

I sista hand är det bildningsnämnden som fattar beslut i frågan.