Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det ljusnar för Gumbostrand i Sibbo

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 08:57.
Gumbostrand.
Bildtext Båtbryggorna i Gumbostrand
Bild: YLE/AG Karlsson

Oroade invånare i Sibbo diskuterade på tisdag med beslutsfattare om vad man kan göra åt situationen i Gumbostrand. Mötet gav hopp om att invånarna nu blir hörda.

Myndigheterna har nämligen sagt nej till vatten- och avlopp för skärgården och byn kan också i framtiden strykas från listan över regionalt viktiga byar i landskapsplanen.

- De kommunala beslutsfattarna uttryckte stor förståelse och gav i princip grönt ljus för att vattenandelslaget kan lämna in ett initiativ till kommunstyrelsen om planeringen av Västerskog och Gumbostrand, säger Gustav Tallqvist, byaaktiv i Gumbostrand.

Om ett initiativ lämnas in kommer området med i kommunens planeringsprogram, vilket kan leda till att delgeneralplaneringen av området kan komma igång i sinom tid.

Färdigt byggt

Ett annat problem är att Sibbo kommun inte äger nämnvärd mark i Gumbostrand, vilket betyder att kommunen inte vinner det man annars skulle vinna då man planerar ett område - till exempel i form av sålda småhustomter.

- Det här är ju en viktig inkomstkälla för kommunen, en inkomst som i det här fallet skulle utebli, säger Tallqvist.

Det rådande läget då det gäller byggrätter är att skärgårdens och kustens delgeneralplan gäller, vilket betyder att det inte ges mera byggrätter till Gumbostrand.

- Enligt stomlägenhetsprincipen är dessutom alla byggrätter använda, säger Tallqvist.

Dålig väg

En detalj som också diskuterades mellan invånarna i Gumbostrand och kommunens beslutsfattare var vägförbindelsen mellan Gumbostrand och väg 170 (Nya Borgåvägen). Vägen är smal och krokig och fyller inte dagens krav. Invånarna i Gumbostrand kunde tänka sig att ta initiativ till en förbättrad vägförbindelse.

- Vi tog ett liknande initiativ för tio år sedan. Då blev vi bryskt avspisade av de kommunala beslutsfattarna, men nu verkar attityden vara en annan. Mötet igår gav hopp om att vi blir hörda. Sex kommunstyrelseledamöter var på plats och alla signalerade välvilja, säger Tallqvist.