Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hälften lägre elräkning och gratis ved

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 11:37.
mervi svensk
Bildtext Brasa på gratis ved
Bild: Yle/Outi Pukkila

När Mervi Svensk för ett knappt år sedan flyttade till ett passivhus i Pepot i Borgå, sjönk energikostnaderna med hälften.

Dessutom är huset inte kallt och dragit som deras tidigare hus var.

- Jag behöver inte mera gå omkring med dubbla sockor, säger Svensk.

Eldade för kråkorna

Tidigare bodde familjen i ett hus byggt i slutet av 1960-talet där fönster och dörrar var otäta. Elförbrukningen var därefter och värmen i den öppna spisen försvann ut genom skorstenen. Som mest kostade uppvärmningen av huset uppemot 520 euro i månaden. Nu har energiförbrukningen sjunkit med hälften och Svensk behöver inte oroa sig för höga elräkningar.

- Uppvärmningskostnaderna på 2 800 euro i året har sjunkit till hälften, konstaterar Svensk.

passivhusen i pepot i borgå
Bildtext Mervi Svensks Golden retriever Dio trivs framför spisen.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Gratis ved

Fortfarande kan familjen värma upp sin bostad med el, men föredrar att elda i den öppna magasinerande spisen. På sommaren behöver de inte värma upp huset alls och på vintern eldar de varje eller åtminstone varannan dag i den öppna spisen. Att veden dessutom är gratis gör ju inte saken sämre.

- Bostadsbolagen står ju också för fjärrvärmen så varför inte då också för ved om vedeldning är alternativet, säger fastighetschef Teppo Riski vid A-bostäder, som har byggt husen.

Av de 30 passivhusen i Pepot är 10 försedda med magasinerande spis. Värmen från spisen används också för att värma upp golven.

- I ett traditionellt bostadsbolag som värms upp med fjärrvärme, hör allt så att säga till priset och invånarna bryr sig därför inte om att vara energimedvetna. I passivhusen däremot kan invånarna själva påverka sin energiförbrukning, säger Riski.

Elda rätt

Enligt energirådgivare Jarkko Hintsala vid Nylands förbund, är en öppen magasinerande spis ett utmärkt komplement för till exempel en luftvärmepump. Ved kommer därför också i framtiden att vara ett självklart alternativ då det gäller att värma upp småhus.

- De omtalade småpartiklarna som uppstår vid uppvärmning med ved, kan man kontrollera. Det gäller bara att tända brasan på rätt sätt, inte elda med fuktig ved, inte elda skräp och inte elda med strypt luftintag, säger Hintsala.

Artikeln är en översättning av redaktör Outi Pukkilas artikel "Taloyhtiöltä ilmaiset polttopuut – energiankulutus putosi puoleen" på Yle.fi
Taloyhtiöltä ilmaiset polttopuut – energiankulutus putosi puoleen