Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårare för irakier och somalier att beviljas asyl?

Från 2015
Uppdaterad 30.09.2015 12:26.
Asylsökande i Torneå 18.9.2015
Bild: Lehtikuva

Migrationsverket (Migri) bedömer att reglerna för beviljandet av asyl för irakier och somalier kommer att skärpas.

Reglerna för bedömning av säkerhetsläget i Irak och Somalia förnyas inom ett par veckor. EU-praxis och avvisningsmöjligheter kartläggs på nytt.

Migri har beslutat att tills vidare frysa de beslut som gäller irakiska och somaliska asylansökningar.

Migri räknar med att reglerna kommer att skärpas. Enligt preliminära uppgifter kommer den nya linjen att följa övriga EU-länders beslut.

Enligt uppgifter på tisdagen har Finland i år tagit emot 17 350 asylsökande. Av dem är cirka 11 900 (69 procent) irakier och cirka 1 760 (10 procent) somalier.

Bedömningen uppdateras regelbundet

Migrationsverket följer regelbundet med läget i både Irak och Somalia. Grunderna för beviljandet av asyl ändras om nya uppgifter kan peka på ett behov av nya riktlinjer.

Hittills har Migrationsverket beslutat att människor som kommer från de mellersta delarna av Irak samt från områden i södra och mellersta Somalia beviljas uppehållstillstånd på grund av det bristande säkerhetsläget i dessa områden.

Irakiska Kurdistan samt provinserna i södra Irak (Karbala, Wasit, Najaf, Qadisiya, Missan, Muthanna, Thi-Qar och Basra) betraktas allmänt som trygga för sina invånare. Asylsökande från dessa områden kan inte beviljas uppehållstillstånd enbart med hänvisning till säkerhetsläget.

De flesta asylsökande får inte stanna

Över hälften av alla asylsökande som kommer till Finland får negativt beslut.

Bara omkring 40 procent av de som i år har ansökt om asyl i Finland har fått stanna.