Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dags att valsa kring torgparkeringen igen

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 08:42.
Salutorget i Åbo hösten 2015
Bildtext Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Ett välbekant ämne är snart på tapeten i Åbo igen då den underjordiska parkeringshallen under Salutorget blir aktuell.

Ännu i år ska stadens politiker ta ställning till gatuplaneringen, det vill säga de konkreta planerna för Salutorget. Gatuplaneringen gäller exempelvis hur trafiken ska arrangeras runt Salutorget och på vilket sätt torget ska piffas upp.

Den här planen läggs till allmänt påseende i oktober och då får Åboborna tycka till om den. Åsikterna kommer säkert att vara många, tror biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen hösten 2015
Bildtext Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen
Bild: Yle/ Nora Engström

- Det här är säkert något som väcker diskussion. Det är ju första gången som planerna för Salutorget är så här konkreta, konstaterar Virtanen.

Projektet kostar 25 miljoner euro

Gatuplaneringen som nu förbereds genomförs av bolaget Ramboll. I oktober då planen läggs till påseende får också stadsstyrelsen ta del av den.

Hela projektet torde gå loss på cirka 25 miljoner euro, uppskattar Virtanen.

Planeringsarbetet för den underjordiska parkeringshallen sköts av det bolag som vill bygga torgparkeringen. Tanken är att Åbo stad hyr ut markområdet för parkeringshallen till bolaget. Åbo stads andel blir alltså att satsa på den delen av projektet som finns ovanför markytan.

Torghandel.
Bild: Yle/Lotta Sundström

- I det här skedet finns det inget att förhandla om mellan oss och bolaget eftersom det här ännu är på planeringsstadiet. Först då planeringsarbetet är klart kan förhandlingarna inledas, fortsätter Virtanen.

Het debatt att vänta

Det är meningen att gatuplaneringen och planerna för parkeringshallen integreras i varandra så att de kan genomföras samtidigt.

Planerna för Salutorget ska behandlas i stadsfullmäktige i mitten av december. Eftersom debatten om torgparkeringen har gått så het och fullmäktige har röstat om saken flera gånger, så kommer frågan att vara en het potatis även den här gången. Virtanen hoppas på snabba beslut.

Fullmäktigesal.
Bildtext Frågan behandlas i stadsfullmäktige ännu i år.
Bild: Yle/Andy Ödman

- Det är viktigt att åtminstone gatuplaneringen godkänns så att Salutorget får ett ansiktslyft. Då kan vi utveckla Åbo centrum och det är också viktigt för kommersen, menar Virtanen.

Enligt den snabbaste tidtabellen kan torgparkeringen och det uppiffade Salutorget stå klara redan år 2020. I praktiken dröjer det troligen till 2022, tror Virtanen. Det här på grund av besvär som troligen lämnas in under processens gång. Men redan nästa år kommer nya vindar att märkas av.

- Meningen är att de arkeologiska utgrävningarna vid Salutorget inleds sommaren 2016, säger Virtanen.