Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skyhöga planer för Kakola

Uppdaterad 30.09.2015 16:13.
kakola
Bildtext Arbetet förväntas hålla på i fem till sju år.

Åbo kan få ett nytt uppseendeväckande landmärke. Ett högt torn på 25 våningar och restaurang högst upp planeras byggas på toppen av Kakolabacken i anslutning till den gamla fängelsebyggnaden.

Under onsdagen presenterade Kakolas nya ägare planerna för området. Allt som allt ska det finnas runt 500 nya bostäder i det gamla fängelset.

Olli Ojala
Bildtext Verkaranta Yhtiöts styrelseordförande Olli Ojala har storslagna planer för Kakolaområdet.

Olli Ojala, styrelseordförande för Verkaranta Yhtiöt som nu äger fastigheten, berättade också om ett samarbete med byggfirman Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi. Byggfirman ska ansvara för tomterna 37 och 38, som ligger bredvid fängelset.

Ifall det går som planerat kan området bjuda på upp till 1000 lägenheter i framtiden. Medräknat lägenheter i det planerade Kakolatornet.

Vill satsa på inhemskt arbete

- Efter att vi köpt Kakola så fick vi offerter från alla stora byggfirmor i Finland, men vi valde att inte samarbeta med de stora aktiebolagen, säger Ojala.

- Vi vill att arbetsplatserna och inkomsterna som skapas i och med ny- och ombygget ska stanna i Finland, därför valde vi Pohjola Rakennus, fortsätter Ojala.

Medan Verkaranta Yhtiöt kommer att fokusera på att restaurera och bygga om i de gamla fängelsebyggnaderna kommer Pohjola Rakennus att bygga nya hus på de övriga tomterna.

kakola,
Bildtext Så här ser området ut idag.

Dessutom ska man bygga ett spa under marken och en sommarscen på gården, som är inspirerad av Allsång på Skansen. En av byggnaderna kan ännu förvandlas till så gott som vad som hellst.

Ojala lyfter fram alternativ som bageri, mikrobryggeri eller daghem, beroende på efterfrågan.

Grönt tänkande och samarbete med yrkeshögskola

Kakola kommer också att bli en föregångare inom grönt tänkande. Planerna är att området ska bjuda på elbilar för kollektivt bruk, också cyklar. Också en bergbana, eller funinkular, kommer att byggas från Slottsgatan.

De nya planerna bjuder också på en ypperlig chans för studerande vid Åbo Yrkeshögskola att få praktisk erfarenhet inom sin bransch. Redan på onsdag inleds den första fasen av projektet "Camp Kakola", då 60 studerande "låses in" i fängelset i ett dygn.

Kakola gård
Bildtext Det förfallna området ska få ett rejält ansiktslyft.

Studerande ska jobba i workshops och bidra till utvecklingen av området.

Byggarbetet uppskattas ta fem till sju år, hälften av den tidigare uppskattningen. Det tack vare samarbetsprojektet med Pohjola Rakennus. Enligt Ojala kommer arbetet att inledas genast man får grönt ljus från stadens sida.