Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dagisföräldrar i Lojo: "Bra att Laban flyttar till Gunnars"

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 15:26.
Daghemmet Laban i Lojo.
Bildtext Daghemmet Laban finns i dag i centrum av Lojo.

Både personal och föräldrar är nöjda med planerna på att daghemmet Laban i centrum av Lojo flyttar till Gunnars. De nya lokalerna är både rymligare och mer ändamålsenliga.

Daghemmet Laban i Lojo centrum är för trångt samtidigt som många svenskspråkiga barn står i kö för att få en daghemsplats.

För att råda bot på platsbristen är planen att de drygt 40 daghemsbarnen i Laban skulle flytta till det finska daghemmet i Gunnars där det finns plats för 63 barn.

Gunnarlan päiväkoti i Lojo.
Bildtext Gunnarlan päiväkoti i Gunnars.

Gunnarlan päiväkoti kommer att bli tomt då de finska daghemsbarnen enligt planerna flyttar till det nya Ojaniittu-huset och förskolebarnen till Metsolan koulu. Ojaniittu-huset med både skola och daghem ska stå färdigt våren 2016.

Bättre för barnen

Ur barnens synvinkel är det mycket bättre att vara i Gunnars än i de nuvarande lokalerna i Lojo centrum, säger Mervi Harvio-Jokiaho, som är föreståndare för de svenska daghemmen i Lojo.

Daghemsföreståndare Mervi Harvio-Jokiaho i Lojo.
Bildtext Daghemsföreståndare Mervi Harvio-Jokiaho.

- Huset är byggt för att vara ett daghem. Där är ljust och där finns en härlig skog. I de nuvarande lokalerna kommer både väggarna och taket emot.

Små lokaler skapar stress

Barnskötare Monica Grönberg har jobbat på Laban sedan hon blev utexaminerad år 1991 och hon har redan varit med om tre flyttar.

Hon håller med om att det är trångt i Labans nuvarande lokaler och hoppas att planerna på att flytta till Gunnars kommer att hålla.

- Här har vi inte rum att dela på grupperna så det blir väldigt högt ljud. Det är en stor belastning för både barnen och personalen.

Barnskötare Monica Grönberg på daghemmet Laban i Lojo.
Bildtext Barnskötare Monica Grönberg.

Monica Grönberg tycker också att daghemmet i Gunnars har ett bra läge invid skogen. Däremot kommer hon att sakna närheten till museet och biblioteket i Lojo centrum.

- Men det är ju så att då man mister något så vinner man något annat i stället. Jag tycker det är en positiv sak att vi flyttar.

Närheten till förskolan försvinner

Michaela Lönnblads son Artur går i förskolan och sonen Sander i daghemmet Laban, medan dottern Evilda ännu är hemma. Hon har ingenting emot att daghemmet flyttar.

Michaela och Evilda Lönnblad.
Bildtext Michaela och Evilda Lönnblad.

- Här är väldigt stökigt och jag märker på min son att han blir både uppspelt och högljudd när han har varit på dagis. Så det är definitivt bra med större lokaler.

Det som hon däremot kommer att sakna är att förskolan inte längre kommer att finnas i närheten av daghemmet.

Bra att komma bort från trafiken

Också Charlotte Brusila som har sin son Sebastian Sahila i daghemmet Laban säger att flytten till Gunnars är välkommen.

- Det passar oss bra eftersom vi bor alldeles intill. Det är också bättre för att det inte är mitt i trafiken och barnen kan gå ut och gå på åsen.

Charlotte Brusila, Sebastian och Viviann Sahila.
Bildtext Charlotte Brusila och Sebastian och Viviann Sahila.

Planen är att flytta in det svenska eftiset i de lokaler där daghemmet Laban nu finns.

Bildningsnämnden i Lojo har gett grönt ljus åt planerna. Det är stadsfullmäktige som i sista hand beslutar om flytten blir av eller inte.