Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Diskussionen om Finlandsbilden är urlöjlig”

Från 2015
Uppdaterad 03.10.2015 12:23.
Uutisvideot: Jörn Donner: Diskussionen om Finlandsbilden är urlöjlig - Spela upp på Arenan

Det är bara finländarna som bryr sig om Finlands rykte utomlands, säger författaren och kulturpersonligheten Jörn Donner.

Efter de senaste veckornas våldsamma demonstrationer mot invandrare är det många som frågat sig om Finlands goda rykte utomlands fått sig en törn. Enligt Jörn Donner är demonstrationerna beklagliga, men inget som har någon bestående inverkan på Finlands rykte:

Inte sitter den vanliga italienaren på att café och funderar över vad Finland gör.

- Hela diskussionen om Finlandsbilden är urlöjlig. Jag brukar aldrig höra talas om ”Belgienbilden” eller ”Albanienbilden”. Det är bara finnarna själva som tänker på Finlandsbilden. Däremot borde polisen snabbare ha ingripit mot de här töntiga demonstranterna. Den här typens människor finns överallt i Europa, till och med i Tyskland och Sverige. Det är bara att ingripa mot dem.

Diskussionen om Finlandsbilden förs med jämna mellanrum. Varför är vi så fixerade vid bilden av Finland utomlands?

"Alla de senaste regeringarna har haft en invandrarfientlig politik.

- I ett litet samhälle är man mer självcentrerad med tradition från olika sorters krig och umbäranden. Man ska försöka demonstrera för världen hur bra eller dålig man är. Men jag tycker det här är onödigt. Det är bara att göra det bästa man kan. Men vad beträffar invandring så har alla de senaste regeringarna haft en invandrarfientlig politik. Nu har man blivit tagen på sängen och har inget svar på det.

Man behöver inte tänka på bilder, man ska tänka på hur folk agerar

Så du ser att den bild som förmedlas utomlands är korrekt?

- Ifall det nu finns någon bild? Inte sitter den vanliga italienaren på att café i Rom och funderar över vad Finland gör, det gör man inte i New York heller. Vi ska inte överdriva vår närvaro i världen, den är ganska liten.

Du har länge varit verksam i Sverige. Hur ser du på diskussionen om Finlandsbilden om man jämför med diskussionen om Sverigebilden?

- Sverige funderar inte lika mycket över det. Men Sverige har en öppen invandringspolitik och har beslutat att fortsätta med den, vilket är alldeles utmärkt. Man behöver inte tänka på bilder, man ska tänka på hur folk agerar. Det svenska samhället agerar på ett helt annat sätt än det finländska.

Har Finlandsbilden fått sig en törn? I veckans Obs debatt diskuterar enhetschefen vid UM Petra Theman, filosofie doktor Lasse Lehtinen och professor Alf Rehn. Se programmet i sin helhet på Yle Arenan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan